Afbeelding
Foto: Richard van Hoek

Veel bedrijvigheid in Papendrecht tijdens NLdoet

Algemeen

PAPENDRECHT • Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart was het NLdoet, de grootste vrijwilligersactie in Nederland. In heel het land werden de handen uit de mouwen gestoken. In Papendrecht waren 17 maatschappelijke organisaties, met meer dan 150 vrijwilligers actief.

Op vrijdag 11 maart was het al vroeg een drukte van belang in Kinderboerderij Papenhoeve. Vrijwilligers-voor-één-dag van Officious kantoorinrichting en de gemeente Papendrecht stonden al voor 09.00 uur klaar voor de start. Wethouder Verver gaf om 09.00 uur het officiële startsein en sprak haar waardering uit voor alle helpende handen tijdens de NLdoet-dagen.

Zowel de vrijwilligers die al jaren betrokken zijn bij veel organisaties als de nieuwe vrijwilligers die zich speciaal voor de klussen van dit jaar aanmeldden, verdienen volgens haar een groot compliment. Corine Verver: “Vooral de jonge mensen die ik hier aan tafel zie, van harte welkom, wat fijn dat jullie ook meedoen aan NLdoet. De gemeente gaat graag in gesprek met jongeren om te horen wat zij nodig hebben om vrijwilligerswerk leuk te vinden.”

Hard werken
In de kinderboerderij werd het buitenmeubilair onder handen genomen. Verstevigen, schuren en lakken van de houten tafels en banken, een stevige klus waarvoor Karwei het materiaal had geschonken. Albert Heijn, filiaal Espenhof, verzorgde de lunch voor iedereen die daar hard aan het werk was.

Meer dan in vorige jaren waren Papendrechtse bedrijven betrokken bij NLdoet. Het Vrijwilligerspunt van Sterk Papendrecht had hiertoe opgeroepen en bedrijven uitgedaagd om hun medewerkers tijd te geven om vrijwilligerswerk te doen. Janny Nijstad: “Een mooie kans om maatschappelijke betrokkenheid te tonen en medewerkers kennis te laten maken met bijzondere doelgroepen en maatschappelijke initiatieven. Bijvoorbeeld bij Gemiva en haar cliënten met een beperking of de bewoners met dementie in Verpleeghuis de Wieken van Rivas. In de Wieken hebben wethouder Arno Janssen en inwoner Arie de Jong op accordeon, muzikale optredens verzorgt. Muziek betovert en geeft een moment van geluk, iedereen werd er een beetje blij van.”

Nog meer actievelingen
Op vrijdagochtend hielp basisschool ’t Kofschip bij het schoonmaken in speeltuin de Zonnebloem, Coneco Alblasserdam was aan het werk bij Gemiva, medewerkers van Dupont gingen aan de slag in de sociale moestuin, die groente verbouwt voor de voedselbank. Daarnaast waren ongeveer 20 medewerkers van de gemeente Papendrecht actief bij allerlei verschillende klussen op vrijdag en zaterdag.

Op zaterdag was een grote groep van de Tafelronde Alblasserwaard actief in speeltuin de Zonnebloem. Ook zij tonen graag en regelmatig hun maatschappelijke betrokkenheid. Wethouder Kees de Ruyter ging op pad met leerlingen van de Kameleon om zwerfafval te rapen.

Alle organisaties die een klus op vrijdag organiseerden waren voorzien van voldoende vrijwilligers. Voor de zaterdagklussen was het moeilijker om voldoende mensen te vinden, dat moet volgend jaar nog beter kunnen volgens Nijstad.

RTV-Papendrecht heeft de gehele vrijdag van klus naar klus gereisd voor het samenstellen van een mooi beeldverslag van de dag. De reportage is te zien op de website van Vrijwilligerspunt Papendrecht en van RTV-Papendrecht.

Janny Nijstad: “Volgend jaar is het weer NLdoet. Je kunt echt het verschil maken door je handen uit de mouwen te steken en mee te helpen. Het is heel inspirerend om te zien dat veel Papendrechters vrijwillig iets over hebben voor een ander. Denk je nu ‘ik wil ook vrijwilligerswerk doen’, kijk dan eens op www.puurpapendrecht.nl of maak een afspraak met het Vrijwilligerspunt, wij helpen je verder.”

Mailen of bellen kan naar vrijwilligerspunt@sterkpapendrecht.nl of 078-6154741.