• André Stremler.
• André Stremler. Foto: Bert Bons

PAB-boegbeeld André Stremler stapt uit de partij

Algemeen

PAPENDRECHT • PAB-raadslid André Stremler heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd, omdat hij geen vertrouwen meer heeft in de partij en teleurgesteld is in hoe enkele partijleden met hem omgegaan zijn.

“Uiteraard komt deze beslissing niet van de ene op de andere dag uit de lucht vallen. Het laatste jaar is naar mijn mening het PAB een machtspartij geworden en waait het met alle winden mee om maar in het ‘pluche’ te kunnen blijven plakken”, vindt Stremler. Het PAB zit momenteel in het college van B&W van Papendrecht.

Lange historie
André Stremler heeft een lange historie bij het PAB. Hij kwam in 1994 in de gemeenteraad en was 20 jaar geleden enige tijd wethouder. Hij voelde zich altijd tot het PAB aangetrokken omdat het een groene partij is, maar daarvan is volgens André niet veel meer over. Hij verwijt met name de huidige wethouder Arno Janssen, die tevens lijsttrekker is bij het PAB, dat hij zou willen bouwen in groene gebieden en dat hij wil bezuinigen op groenonderhoud.

Volgens de huidige fractievoorzitter Martin Verweij van het PAB klopt de voorstelling van zaken door André Stremler niet. De partij wil niet bouwen in het groen en heeft juist een motie ingediend om de groenvoorziening op peil te houden.

Twee andere punten die André Stremler noemt waarom hij is opgestapt hebben betrekking op corona en het integriteitsonderzoek naar Margré van Wijngaarden. Volgens André Stremler had zij niet mee moeten stemmen of iets mogen zeggen over de bouw van een woontoren op de locatie van autobedrijf Van Wijngaarden, die eigendom was van haar broer. De schijn van belangenverstrengeling moet vermeden worden. Volgens Margré van Wijngaarden kon zij zonder enig bezwaar spreken over de kwestie, omdat de panden inmiddels verkocht zijn aan een projectontwikkelaar.

Corona toegangsbewijs
En voor wat betreft corona voelde Stremler zich in een hoek gezet door sommige fractieleden toen hij hierover een motie indiende. Hij wilde in september vorig jaar, toen de coronamaatregelen nog golden, het corona toegangsbewijs afschaffen in Papendrecht. Niemand binnen het PAB steunde die motie en er was ook geen meerderheid voor te vinden in de gemeenteraad.

“Hij is erg veranderd sinds de coronatijd”, meent fractievoorzitter Martin Verweij. “We gingen ons daarover wel zorgen maken. Hij kwam in een bubbel terecht en dan ga je dingen zien die anderen niet zien.”

“Ik ben inderdaad niet ingeënt”, reageert André Stremler. “Ze beschouwen me daardoor als een wappie. Dat mag.”

Geen partijdiscipline
Martin Verweij betreurt de gang van zaken en de veranderingen die hij waargenomen heeft bij André Stremler. “Wij zijn een plaatselijke partij, waarin mensen zitten die landelijk verschillend stemmen. Dat levert soms uitgebreide discussies op in ons partij-overleg, waarbij niet iedereen altijd zijn zin krijgt. Dat geeft niet, we hebben geen harde partijdiscipline waarbij iedereen hetzelfde moet stemmen. Soms stemmen we dus verdeeld. Maar als iedereen die een keer een ander standpunt ergens over heeft, daarna vertrekt, houden we niemand meer over.”

Dat er van de negen raadsleden die vier jaar geleden begonnen zijn, er maar drie op de lijst voor de verkiezingen staan van komende woensdag, heeft volgens Verweij meerdere redenen en is in beperkte mate terug te voeren op partijstandpunten of gebrek aan vertrouwen. “Diverse mensen hebben aangegeven dat ze het niet langer kunnen combineren met andere bezigheden.”

Raadslidmaatschap
Stremler geeft zijn raadslidmaatschap overigens niet op. Hij gaat als onafhankelijk raadslid verder. In de praktijk stelt dat niet zoveel voor, omdat er over enkele weken afscheid genomen wordt van de huidige raad. Er treedt dan een nieuwe raad aan die komende woensdag gekozen wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Hij heeft overigens nooit overwogen om een eigen partij op te richten of zich aan te sluiten bij een andere partij. “Ik had een paar jaar terug al aangegeven dat ik wilde gaan stoppen en had het fractievoorzitterschap al overgedragen. Maar ik ben me de laatste jaren steeds minder thuis gaan voelen bij de partij en wil me er duidelijk van distantiëren. Anders kunnen mensen later zeggen dat ik het ermee eens was hoe het ging, maar dat ben ik niet.”