• Baggerschepen voor anker in de haven van Boskalis in Papendrecht.
• Baggerschepen voor anker in de haven van Boskalis in Papendrecht. Foto: Bert Bons

Investeringsmaatschappij HAL wil Boskalis uit Papendrecht overnemen

Algemeen

PAPENDRECHT • HAL Holding N.V. heeft donderdagochtend 10 maart een overnamebod gedaan op aandelen van Boskalis.

De investeringsmaatschappij, met een vestiging in Rotterdam, is bereid een zogenaamd vrijwillig openbaar bod te doen van 32,50 euro per aandeel op alle geplaatste gewone aandelen in het kapitaal van Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis).

Volgens analisten zou Boskalis ongeveer 4,2 miljard euro waard zijn. Dat is overigens niet het bedrag dat HAL nu zou moeten betalen, want de investeerder stak decennia geleden al veel geld in Boskalis en heeft momenteel een belang van ruim 46 procent in handen van het Papendrechtse bedrijf.

De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Boskalis zullen alle aspecten van het voorgenomen bod zorgvuldig overwegen in overeenstemming met hun vennootschappelijke verplichtingen. Boskalis zal de markt op de hoogte houden indien en wanneer dit passend is.

Boskalis had vlak voor het bekend worden van het overnamebod haar jaarcijfers van 2021 openbaar gemaakt. Die zagen er heel mooi uit. Boskalis heeft 2021 ondanks de COVID-19 gerelateerde beperkingen goed afgesloten met een sterke toename van de omzet en het resultaat en met een goedgevulde orderportefeuille.

De omzet is ten opzichte van vorig jaar met 17,1% toegenomen tot 2,96 miljard euro. In 2020 was dat nog 2,52 miljard euro. Gecorrigeerd voor (de)consolidatie en valuta-effecten was de omzetgroei 13,9%.

De nettowinst bedroeg 151 miljoen euro, waar een jaar geleden sprake was van een nettoverlies van 97 miljoen euro. Er waren geen bijzondere baten of lasten in 2021.

De orderportefeuille is licht toegenomen tot 5,41 miljard euro. Dat was in 2020 5,31 miljard euro. De toename in de portefeuille vond volledig plaats bij Offshore Energy, mede als gevolg van het verwerven van een omvangrijk offshore windproject in de Verenigde Staten. Met de werken in portefeuille is een belangrijk deel van de omzet voor 2022 veiliggesteld en ligt er een solide basis voor de jaren daarna.