• Jaco Brand.
• Jaco Brand. Foto: Geurt Mouthaan

SGP: 'Behoud het Alblasserdamse karakter'

alblasserdam • De afgelopen raadsperiode was met name voor de SGP roerig. De genomen besluiten rond het LHBTI-beleid en de zondagsrust leidden ertoe dat de partij vorig jaar uit de coalitie stapte. Desondanks kijkt lijsttrekker Jaco Brand toch met tevredenheid terug op veel andere zaken die wél gerealiseerd zijn. 

Als voorbeeld noemt hij de grondige opknapbeurt van het gemeentehuis. "Dat was hard nodig. Het is echt het huis van de samenleving geworden. En mede dankzij de inspanningen van onze wethouder Peter Verheij is het binnen het budget uitgevoerd. Bij een dergelijk miljoenenproject is dat verre van vanzelfsprekend.” 

De SGP heeft voor de periode 2022-2026 opnieuw vijf speerpunten geformuleerd: vóór een dorpskarakter, vóór een duurzame leefomgeving, vóór goede zorg, vóór een veilig Alblasserdam en vóór een gezond ondernemersklimaat. 

Sportpark Souburgh

Naast deze thema's wil de SGP zich ook blijven inzetten voor een stabiel bestuur. “We moeten nog meer prioriteren en werken aan een stabiele organisatie. Je ziet dat we op diverse terreinen tekort schieten.” Als we kijken naar ruimte voor nieuwbouw, dan zou sportpark Souburgh als locatie voor ons de voorkeur hebben boven het bedrijventerrein aan de Vinkenwaard. Hier kan een prachtige groene wijk worden gerealiseerd voor jongeren en doorstromers."

Een open oog en oor voor de kwetsbaren in Alblasserdam is eveneens een belangrijk item. Eerder zorgde de partij er al voor dat er een armoederegisseur kwam. Maar het armoedebeleid is zeker nog geen gesloten boek. "Je schrikt ervan hoeveel dorpsgenoten moeite hebben om rond te komen", knikt Jaco Brand. "Dat moeten we ook voor ogen houden bij de inspanningen om ons dorp te verduurzamen. Het merendeel van de inwoners is niet in staat om te investeren in isolatie of zonnepanelen.”

De zondagsrust zal tijdens de komende coalitie-onderhandelingen gezien de standpunten van de Alblasserdamse partijen zeker op tafel komen. De SGP wil op dit punt geen water bij de wijn doen. Jaco Brand, resoluut: "Wij staan voor het dorpskarakter zoals dat er nu is en daar moeten we zuinig op zijn.” De SGP-lijsttrekker hekelt de wispelturigheid van de CDA- en PvdA-fractie. "Dat maakt het er ook niet gemakkelijker op." 

Giethoornse toestanden

En wat betreft toerisme: “Ik mis de wil om het aantal bezoekers in Kinderdijk op zaterdag en zondag te dempen. Je moet daar een rem opzetten, ander is het dweilen met kraan open en ga je op termijn, bijvoorbeeld in de Alblas, Giethoornse toestanden zien.”

Voor Jaco Brand is het de eerste keer dat hij fungeert als lijsttrekker. "Vanwege het vertrek van Peter Verheij werd dit aan mij gevraagd. Ik wil deze verantwoordelijkheid op me nemen. Het politieke werk in ons dorp doe ik met plezier, waarbij je ook merkt dat je van betekenis kan zijn.”