Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Iedereen telt mee!

Een paar weken geleden trof ik onderweg naar de supermarkt een huilend jongetje aan. Ik schatte hem op een jaar of 6. Toen ik vroeg waarom hij huilde, antwoordde hij: ‘Ze spelen verstoppertje, maar ik mag niet meedoen.’ Heel pijnlijk voor zo’n kereltje om te worden buitengesloten.

Het is in onze maatschappij helaas aan de orde van de dag dat mensen – van jong tot oud – niet mogen meedoen. En dat terwijl we tijdens de coronapandemie allemaal hebben ervaren hoe heftig het is als je leven stil lijkt te staan, als je niet kunt doen wat je graag zou willen. Het is zó belangrijk dat iedereen kan meedoen, op alle fronten: wonen/leven, werken en vrije tijd. Concreet betekent dit allereerst dat íedereen een eerlijke kans moet hebben op woonruimte; ook jongeren, alleenverdieners en gezinnen met een relatief laag inkomen. Ook moet íedereen een eerlijke kans hebben op werk.

Wie zéker moeten kunnen meedoen, zijn de jongeren. Alle kinderen moeten niet alleen onderwijs kunnen volgen, maar ook kunnen deelnemen aan excursies, schoolreisjes en werkweken, ook als hun ouders dit niet kunnen betalen. En deze kinderen moeten ook lid kunnen zijn van een sportclub; geldgebrek mag voor de jeugd nooit een reden zijn om niet te mogen meedoen. Wie ook moeten kunnen meedoen, zijn de invaliden en minder validen; niet alleen de openbare ruimte moet voor hen toegankelijk zijn, maar ook winkels en restaurants. En ook voor onze ouderen moet er voldoende gelegenheid zijn om mee te doen.

Iedereen moet kunnen meedoen. En daarom doe ik op 16 maart namens GroenLinks mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, om samen met mijn partijgenoten op te komen voor ál die mensen – jong en oud – die graag willen meedoen. Want iedereen telt mee!

Jacco van den Boogaart
Nr. 5 kandidatenlijst GroenLinks