• De kieslijst van het PAB, met v.l.n.r. Margré van Wijngaarden, Ad Tieleman, Semi Torun, Arjan Tetteroo, Lyda Verweij-Heijstek, Loek Bruijniks, Angela van Gent, Xander Janssen, Arno Janssen en Martin Verweij.
• De kieslijst van het PAB, met v.l.n.r. Margré van Wijngaarden, Ad Tieleman, Semi Torun, Arjan Tetteroo, Lyda Verweij-Heijstek, Loek Bruijniks, Angela van Gent, Xander Janssen, Arno Janssen en Martin Verweij.

‘We zoeken altijd naar wat goed is voor de meerderheid'

Waar staat het PAB voor?
Arno: “Het Papendrechts Algemeen Belang is iets meer dan 40 jaar geleden opgericht door Jopie Brand en heeft sindsdien dus ook het algemeen belang van Papendrecht gediend. Bij alle beslissingen die we nemen, zoeken we naar wat goed is voor de meerderheid van de inwoners en de ondernemers in ons dorp. We vertegenwoordigen alles: er zitten zowel linkse, rechtse, christelijke en conservatieve elementen in onze partij. Daarom stemmen we soms ook verdeeld over een onderwerp. We kijken niet met ideologische dogma’s naar een onderwerp zoals bijvoorbeeld de zondagopenstelling, maar zoeken altijd naar wat past bij de meerderheid van de inwoners en ondernemers. Niet idealistisch betekent overigens niet dat we geen idealen hebben. We willen het goed doen voor alles en iedereen, maar kunnen het uiteraard niet altijd iedereen naar de zin maken. We opereren vanuit het midden van de politiek en de samenleving. Daar waar mensen en idealen samenkomen. We doen dat gewoon, nuchter en realistisch.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen jaren?
Arno: “We zijn na de vorige verkiezingen toegetreden tot de coalitie en hebben ons in de afgelopen jaren altijd vanuit de inhoud dienstig opgesteld. Als je dat doet, dan vind je elkaar altijd. We hebben daardoor ontzettend veel voor elkaar kunnen krijgen. Van de bijna 160 actiepunten uit het collegeactieprogramma hebben we er meer dan 130kunnen realiseren. En daarnaast nog een omvangrijke ombuigingsoperatie ter hand genomen en zoals iedereen veel werk moeten verrichten in het kader van Corona. Ik heb vanuit het ambtelijk apparaat begrepen dat dit alles opgeteld een niet eerder vertoonde prestatie is in één raadsperiode!”
“Wij kijken daarom met veel plezier terug op de afgelopen jaren. De slogan ‘Zichtbaar nabij’ van het coalitieakkoord konden we vanwege corona niet altijd waarmaken zoals we dat wilden, maar we hebben bewoners altijd betrokken bij onze activiteiten en plannen. Natuurlijk ging niet alles perfect, maar over het algemeen hebben we alles samen gedaan, bijvoorbeeld bij de aanleg van sociale moestuintjes, de speelgelegenheid in de Staringlaan of de opknapbeurt van diverse wijken.”

Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
Arno: “We willen sowieso doorgaan met woningbouw, zeker in hetzelfde tempo als de afgelopen jaren. In de regio zijn we koploper en ik verwacht dat we de komende jaren bovenop de huidige plannen zeker 300 woningen extra kunnen bouwen in ons mooie dorp. We hadden vanuit de regio de opdracht gekregen om vooral te bouwen voor het midden en het hogere segment, maar ik ben blij dat we daar als Papendrecht toch wat tegenin zijn gegaan en ook voor bijvoorbeeld starters hebben kunnen bouwen. Dit willen we de komende jaren gewoon blijven doen.”
“Verder hebben we in de afgelopen jaren ontzettend ons best gedaan om biodiverser te worden en dat willen we voortzetten. De ecologische hoofdstructuur moet nog meer vorm krijgen in Papendrecht. Maar er is vóór mijn bestuursperiode (in 2016) voor tonnen bezuinigd op het openbaar groen en dat zou nu echt moeten worden teruggedraaid. We zien namelijk dat we qua onderhoud op verschillende plekken door de onderkant zakken, ook door de veel hogere prijzen van aannemers.”
“Ook wil ik de VO-scholen nog noemen. We willen graag nieuwbouw. Dat is de beste optie voor de scholen en voor Papendrecht. Ik denk dat het nog mogelijk is om extra geldbronnen aan te boren, met name vanuit het Rijk. Er moet nog wel wat uit onderhandeld worden, maar nieuwbouw is voor Papendrecht de enige juiste keuze.”

Waarom stemmen op het PAB?
Arno: "Omdat we in de afgelopen mooie dingen hebben kunnen doen en dat willen we graag voortzetten. We zijn de enige lokale partij in Papendrecht. OP is meer stads, wij zijn meer dorps. Het is belangrijk om nuchter te zijn en niet door te slaan in grootstedelijke sprookjes die je niet waar kunt maken. We willen ook niet een te eenzijdige benadering van het milieuvraagstuk, zoals partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum. Natuurlijk moet je altijd wel gewoon doen wat je kan. We blijven echter openstaan voor nieuwe innovatieve ontwikkelingen en kijken altijd naar wat nu en in de nabije toekomst het beste is voor Papendrecht. Daarom is het belangrijk om op het PAB te stemmen.”

Wat vind je ten slotte nog belangrijk om te noemen?
Arno: “Pas op voor nepnieuws. Altijd. Maar zeker in verkiezingstijd. Wij hebben als PAB bewust gekozen om niet 'vol op het orgel te gaan' in de aanloop naar de verkiezingen. Je ziet ons ook veel minder op social media. We profileren onszelf vooral op onze website en met het Magazine dat we zelf in het kader van het 40-jarige bestaan van het PAB rondbrengen. En uiteraard wijzen we ook trots op wat we in de afgelopen vier jaar hebben gepresteerd.”