• De top van de lijst van de VVD, met als tweede van rechts Herman Verweij.
• De top van de lijst van de VVD, met als tweede van rechts Herman Verweij. Foto: Aangeleverd

VVD: klaar om mee te besturen in Alblasserdam

alblasserdam • Natuurlijk, de VVD is ook in Alblasserdam een liberale partij. Maar het belang van het dorp zorgt ervoor dat principes kunnen wijken. Zo diende de partij onlangs twee unaniem aangenomen moties in om de woningmarkt voor de eigen inwoners toegankelijker te maken: één voor het met voorrang toewijzen van nieuwe huizen aan Alblasserdam en een andere gericht op de zelfbewoningsplicht. "Ja, daarmee perken we de vrijheid die we nastreven deels in", licht lijsttrekker Herman Verweij toe. "Het laat zien hoe urgent we deze problematiek vinden."

Tegelijkertijd is het een goed voorbeeld van hoe de VVD in de afgelopen raadsperiode (weer) oppositie voerde. Voluit kritisch, maar altijd met het doel om Alblasserdam beter te maken. Het lukt vanuit deze positie niet om alle wensen te verwezenlijken. Verweij noemt als voorbeeld de sterk gestegen kosten in de jeugdzorg. "Wij missen de echte wil om daarop te sturen. De overschrijdingen worden min of meer schouderophalend geaccepteerd. Het lijkt dan alsof het niet om mensen, maar om geld gaat. En dat is niet zo. Het is pas asociaal als je het er niet over hebt, omdat je op de langere termijn anders onvermijdelijk vastloopt. Nu ingrijpen, betekent dat je straks zorg aan kwetsbare kinderen en jongeren kunt blijven bieden."

Een tweede punt is het onderbrengen van meerdere zorgaanbieders in de voormalige bibliotheek. "We staan achter het idee van het ene loket, maar de kosten die de verbouwing met zich meebrengt, zijn buiten proportie. Een miljoen euro, die we liever direct aan de zorg hadden besteed. We hebben daar dan ook niet mee ingestemd. Het CDA was daar eveneens zeer kritisch over, maar tot onze verbazing hebben zij uiteindelijk toch ja gezegd."

In de komende jaren wil de VVD graag meebesturen in de nieuwe coalitie. "Het zou, na de breuk in de coalitie, heel ongeloofwaardig zijn als SGP, CDA en PvdA elkaar straks weer in de armen zullen vallen." Eén van de speerpunten daarbij is de kwaliteit van de buitenruimte in Alblasserdam. "Daar is fors op bezuinigd. We zakken nu al door een ondergrens heen. Groen, schoon en veilig is juist van groot belang voor de leefbaarheid." Wat betreft bouwen, noemt Verweij de optie om meer voor hoogbouw te gaan. "Bijvoorbeeld met de optopping van bestaande flats of meer hoogbouw bij nieuwbouw. Ook voor eensgezinshuishoudens en jongeren bouwen staat centraal."

Al jarenlang is inwoner van Alblasserdam actief in de lokale politiek. Het enthousiasme is er zeker niet minder geworden. "Het is belangrijk om iets voor je eigen dorp te kunnen betekenen, maar ik vind het ook oprecht leuk. Ik ben trots op Alblasserdam en ben blij dat ik zo een bijdrage aan mijn directe leefomgeving kan leveren."