• De eerste vier kandidaten op de kieslijst van de PvdA, met Derya Karso als tweede van links.
• De eerste vier kandidaten op de kieslijst van de PvdA, met Derya Karso als tweede van links. Foto: Aangeleverd

'Minder bureaucratie, meer kwaliteit'

Waar staat de PvdA voor?
Derya: "Als partij hebben wij de overtuiging dat een fatsoenlijke samenleving ontstaat waar vrijheid, solidariteit en verantwoordelijkheid elkaar de hand reiken. Niet wie je bent, maar wat je doet. Dat telt voor de PvdA. En je bent pas echt vrij als iedereen dat is."

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen jaren?
Derya: "We hebben gestreden voor gelijke kansen, werkgelegenheid, betaalbare woningen, betaalbare zorg en leefbare groene wijken. Ook kwamen we op voor ondernemers, cultuurmakers, jongeren en mantelzorgers die door politieke keuzes hard getroffen zijn."

"Wij zien bijvoorbeeld dat door een onzeker inkomen, snel stijgende huur, duurdere boodschappen en andere vaste lasten inmiddels 1 op de 5 gezinnen financiële problemen kent. Vooral de kinderen worden hier de dupe van en groeien op in stille armoede. Voor 1000 kinderen in Papendrecht geen verjaardagsfeestje, geen zwemles, geen fiets. Wie achterblijft, heeft minder kansen. Achterstand die je een leven lang achtervolgt. Dat is voor niemand goed. Wij hebben alle zeilen bijgezet om het armoedeprobleem op de agenda te krijgen. Daar waar het probleem eerder werd ontkend, zijn we er trots op dat we nu zover zijn dat het op de agenda staat. Maar dan zijn we er nog niet. Nu moet je in actie komen en doorpakken."
"De woningnood is al jaren hoog. Dat wisten we 4 jaar geleden al. Toch zijn er te weinig woningen gebouwd. En alles wat er gebouwd werd, is peperduur. Een huurwoning is er ook niet goedkoper op geworden. Wachtlijsten blijven lang. Daarom zien we nu dat starters, gezinnen en ouderen geen kant op kunnen. Bovendien moeten ze concurreren met huisjesmelkers. Dat moet echt stoppen. Het is de PvdA gelukt om de eigen inwoners op de woningmarkt in Papendrecht lichte voorrang te geven. Het probleem van betaalbaarheid wordt hiermee niet opgelost."

Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
Derya: "Armoede wordt nog wel eens gezien als ‘eigen schuld dikke bult’. Dat in een tijd waarin de groep werkende armen steeds groter wordt. Daar moeten we ook niet verbaasd over zijn. Iedereen merkt de stijgende vaste lasten en duurdere boodschappen. Wij willen het taboe rondom armoede doorbreken en aanpakken, geen ingewikkelde onzinnige regels bij hulp. Geen wachttijden. Ook moeten we de woonlasten in Papendrecht laag houden."
"Zekerheid van werk en inkomen blijft voor ons een speerpunt. Wij zien nog te veel dat het inkomen van jongeren, zelfstandigen en gezinnen onder het sociaal minimum ligt. Zij kunnen niet rondkomen, laat staan prettig leven. De PvdA Papendrecht wil arbeidsplaatsen creëren tegen een fatsoenlijke beloning. Als je werk onverhoopt wegvalt, dan moet je met een goed inkomen weer aan de slag kunnen gaan of een studie kunnen volgen. Het is belangrijk dat je steeds de kans krijgt om het beste uit jezelf te halen."
"Wij willen dat de Drechthopper weer toegankelijk wordt voor alle ouderen. Waar voorheen iedereen vanaf 75 jaar gebruik kon maken van de Drechthopper is dat per 2021 helaas niet meer mogelijk. Mobiel blijven is voor ouderen ontzettend belangrijk. Daarnaast vraagt het openbaar vervoer, als alternatief voor de auto, om een aantal verbeteringen. De busverbinding naar Dordrecht bedient alleen het Westelijke deel van Papendrecht. En ze rijden niet op zondag. Wij willen deze dienstregeling gaan uitbreiden. Dat geldt ook voor de waterbus, die vooral in het weekend langer kan doorvaren."

Waarom stemmen op de PvdA?
Derya: "De politiek is doorgeslagen in het bedenken van regels en protocollen. Vervolgens geven we veel geld uit aan de uitvoering van die regels. Maar de mensen voor wie we het doen, hun problemen, hun behoeften, raken uit zicht. En dan zijn we verbaasd dat maatschappelijke problemen complexer worden, kosten de pan uitrijzen en het vertrouwen in de politiek afneemt. Dat moet anders. De mens moet weer centraal komen te staan. Wij willen minder bureaucratie en meer kwaliteit van de dienstverlening."

Wat vind je ten slotte nog belangrijk om te noemen?
Derya: "Wij bieden hulp aan mensen die dat nodig hebben. Tegelijkertijd is de gemeente er voor iedereen, want met elkaar zijn we de Papendrechtse samenleving."