• Ramon Pardo.
• Ramon Pardo. Foto: Geurt Mouthaan

D66: veranderen om Alblasserdam te verbeteren

alblasserdam • Daarmee doelt hij met name op de persoonlijke vrijheid om zelf keuzes te maken. Bijvoorbeeld voor ondernemers. “Waarom kunnen zij niet zelf kiezen of ze al dan niet op zondag opengaan? Nu gaat een klusser uit Alblasserdam op zondag naar de Karwei in Papendrecht, die wel open mag, omdat de Hornbach dicht moet blijven. Het levensritme is anders geworden en daar moeten wij op aansluiten. . De wereld is veranderd en Alblasserdam is op bepaalde punten stil blijven staan. Die gebouwde muren willen wij afbreken. Een goed voorbeeld zijn ook de shuttlebussen om toeristen naar Kinderdijk te brengen. Door ervoor te pleiten dat die niet op zondag rijden, zorg je voor overlast hier in Alblasserdam en voor Kinderdijk. We moeten ons niet langer hierdoor laten remmen.”

Zeker zo belangrijk vindt Ramon Pardo de aandacht voor openbaar groen én wonen. “Wij zien kansen om én nieuwe woningen te bouwen én de hoeveelheid groen de komende jaren uit te breiden. Daarvoor is een visie op nieuwbouw nodig. Als we kijken naar bijvoorbeeld Vinkenstraat noord achter de Polderstraat, dan kun je daar bedrijven uitplaatsen naar het Nedstaalterrein en er nieuwbouw realiseren.

Een ander punt dat hoog op de te-doen-lijst van D66 staat is bereikbaarheid. “Misschien is dat wel dé grootste uitdaging voor de toekomst. Hoe zorgen we ervoor dat inwoners en ondernemers Alblasserdam goed kunnen bereiken? Bedrijven breiden uit, langs de dijk komen honderden nieuwe woningen. Aan de ene kant steken wij als D66 in op alternatieve vormen van vervoer: het promoten van deelauto’s, carpoolen, fietsen en vervoer over water. Maar tegelijkertijd willen wij een onderzoek naar een derde ontsluiting. Daar zijn diverse opties voor; laat een deskundig bureau ernaar kijken, zodat wij als raad een afgewogen besluit hierover kunnen nemen. Op de lange termijn heeft Alblasserdam dit keihard nodig om niet dicht te slibben.”

In de afgelopen periode heeft D66 laten zien constructief oppositie te voeren. Kritisch, maar altijd met het oog op het bereiken van het doel. Een goed voorbeeld is de opgang Nedersassen. De verhuizing van de bibliotheek had voor de liberale partij absoluut niet gehoeven. "Maar de meerderheid wilde het wel. Op een gegeven moment bleek de aanpak van de opgang Nedersassen niet haalbaar. Wij hebben toen voorgesteld een buitenlift te realiseren, om de bereikbaarheid fors te verbeteren. Dat is uiteindelijk gelukt en daar zijn we heel blij mee."

Een gedreven mens, dat is Ramon Pardo zeker. Zijn vader is een Spanjaard die hier als gastarbeider naar toe kwam. Daarom maakt hij zich graag hard voor het ruimte bieden aan mensen met een andere achtergrond en degenen die afwijken van het gemiddelde. "Het streven naar vrijheid, tolerantie en liberale waarden, die vind ik bij D66. En ik geniet er ook echt van om via de lokale politiek een bijdrage aan ons dorp te kunnen bieden. Er is nog veel te doen. Ik hoop dat we in de nieuwe coalitie de kans krijgen om direct mee te kunnen besturen. De tijd is er rijp voor. We hebben meerdere deskundige wethouderskandidaten achter de schermen klaar staan. Nu is het wachten op de stem van de kiezers."