Afbeelding
Foto: Ruud Baan

Kijken in de toekomst van Papendrecht

Daar ben ik, in de toekomst van Papendrecht. Is het 2028? De zon schijnt, het is warm. Daar ga ik, zwevend over de wijken.

Wat liggen er veel zonnepanelen op daken en overal staan laadpalen. En wat een wilde bloementuinen en groene parkeerplaatsen overal! Het is één groene oase van planten en dieren in plaats van de ‘tegelparadijzen' van vroeger. En dan de mensen: het lijkt wel of iedereen samen aan het bewegen is op sportvelden en in parken. In het Vijverpark zie ik een groep ouderen gymnastiekoefeningen doen op live muziek. Ze hebben lol. Een initiatief van het Vitaliteitsakkoord blijkbaar, met cultuur als nieuw onderdeel van gezondheidsbeleid. Langs de randen van het park zoemen bijen over een eindeloze strook wilde bloemen.
Ik vlieg verder en zie de Lage Waard. Er wappert een vlag met daarop mbo-techniek. Mbo in Papendrecht! Snel naar De Willem, hoe is het daar? Ook hier een mbo-vlag. Wat een mooi gebouw. Is het nieuw of helemaal verbouwd?
Als ik me omdraai, maakt mijn hart een sprongetje: Cultuurcentrum Papendrecht, staat er op de gevel. Het theater is losgekoppeld van de school en is samengebracht met de bibliotheek en alle andere cultuurinstellingen. Aan de kant van het Vondelpark is een eetcafé met terras. Ik ga even zitten. In een opengeslagen Papendrechtse krant op het tafeltje voor me, lees ik: minder kinderen in jeugdzorg, luchtkwaliteit beste in decennia, vestigingsklimaat op topniveau, minder armoede in gezinnen. Nog even snel naar de Meent. Wat gezellig hier! Er staat een bordje: elke zondag winkels open. Twee jongens lopen hand in hand over een regenboogpad en geven elkaar een kus. Een ouder echtpaar zegt iets tegen hen en ze lachen alle vier.
Wat een schitterende slanke groene woontoren staat daar naast het gemeentehuis, het lijkt wel een verticaal bos. Op de achtergrond vormt het geluid van drie heimachines een ritmische beat; er wordt flink gebouwd in Papendrecht.

Het is een grote droom, zeker. Maar elke daad, begint met een droom. En deze is meer dan de moeite waard om na te streven!

Trijntje van Es, D66 Papendrecht