• Daan Snaathorst (nr. 3), Niels van Heteren (nr. 2), Trijntje van Es (lijsttrekker) en Iza Stoop (nr. 4) (v.l.n.r.).
• Daan Snaathorst (nr. 3), Niels van Heteren (nr. 2), Trijntje van Es (lijsttrekker) en Iza Stoop (nr. 4) (v.l.n.r.). Foto: PHICE

D66 Papendrecht laat iedereen vrij, maar niemand vallen

D66 Papendrecht is een sociaal-liberale partij. “We staan in de traditie van politieke vernieuwers,” aldus Trijntje van Es. “Dat betekent dat wij altijd streven naar een vrije en rechtvaardige samenleving, waarin mensen zoveel mogelijk zelf beslissen. Over hun eigen leven, maar ook, met elkaar, over hoe je wil samenleven. Dat is de kern.”

Trijntje van Es, voor de tweede keer lijsttrekker van D66 Papendrecht: “We hebben door Corona met z’n allen twee verschrikkelijk moeilijke jaren achter de rug. Nu moeten we in Papendrecht weer opbouwen wat we zijn kwijtgeraakt: ontspanning, begrip voor elkaar en vertrouwen in elkaar. Als we vertrouwen voorop stellen, dan kunnen we samen onvoorstelbaar veel bereiken. Het is tijd voor nieuwe plannen.”

Die D66-plannen staan verwoord in de speerpunten onderaan deze pagina. Nog veel meer ambities en plannen van D66 Papendrecht, zijn te vinden in het verkiezingsprogramma op papendrecht.d66.nl.

Steengoede mensen
Wat volgens Trijntje van Es naast een goed programma erg belangrijk is, zijn de mensen die het werk doen. De afgelopen vier jaar heeft D66 Papendrecht vanuit de oppositie grote invloed gehad in de gemeenteraad. Veel moties en amendementen werden aangenomen.

“Ik ga niet vals bescheiden doen: wij hebben steengoede mensen. Ik ben trots op het Papendrechtse D66-team. We zijn hard werkende mensen, met verschillende specialismen. En allemaal houden we van Papendrecht. Als je met kennis van zaken en met liefde naar de beste oplossingen zoekt, dan krijg je dingen voor elkaar,” aldus Trijntje van Es.

Op de vraag wat er minder goed ging, zegt de D66-lijsttrekker: “Wij hebben in 2019 de meerderheid in de raad niet kunnen overtuigen om per direct zuiniger met geld om te gaan. Er is veel te lang niet ingegrepen. Men wilde er niet aan. Heel erg. Het gevolg is: omvangrijke bezuinigingen en een grote belastingverhoging voor huiseigenaren.”

Trijntje van Es vindt verder dat participatie beter moet. Zeker bij grote onderwerpen, zoals het plan om nu de bibliotheek in het gemeentehuis te plaatsen. Inwoners is niks gevraagd over het plan zelf of over wat dat mag kosten. Sterker nog: zelfs de andere culturele organisaties zijn niet betrokken geweest. Dat is toch niet van deze tijd: werk samen, zoek verbinding en versterk elkaar! Daar hameren we op. Niet tot ieders tevredenheid,” lacht de D66 lijsttrekker. “Maar goed, het is een kwestie van volhouden.”

Moderner
Op de vraag waarom mensen op D66 moeten stemmen, zegt Trijntje van Es: “Kijk, als echte sociaal-liberaal zeg ik: mensen moeten natuurlijk niks! Maar we hebben de stemmen wel nodig om veranderingen en verbeteringen voor elkaar te krijgen. En het gaat niet alleen om standpunten, maar ook over hoe je als mensen met elkaar omgaat. D66 wil dat Papendrecht een samenleving is met acceptatie en respect voor iedereen."

"Neem bijvoorbeeld jongeren. Daar wordt te negatief over gesproken. Wij hebben groot vertrouwen in de nieuwe generatie. En kijken we naar ouderen, dan zien we dat die vaak worden betutteld. Ouderen worden enorm onderschat. D66 wil dat we als Papendrechtse samenleving elkaar respecteren en er zijn voor elkaar. Mensen van alle leeftijden en alle achtergronden en leefstijlen. Echt samenleven dus.”

En ik wil dit toch kwijt: conservatieve mensen zijn trouwe stemmers, dus als je het moderner wil, ga dan stemmen. Ik vraag: Stem D66. Het wordt enorm gewaardeerd en dan gaan we er iets heel moois van maken met elkaar, de komende vier jaar!