• Jaco van Erk.
• Jaco van Erk. Foto: Aangeleverd

CU: ‘Als je kunt samenwerken, kan een maatschappij tot bloei komen’

Waar staat de ChristenUnie voor?
Jaco: “De ChristenUnie is heel duidelijk een christelijke partij die er wil zijn voor alle Papendrechters. Dat betekent dat we alle aandacht hebben voor alle inwoners. Sleutelbegrippen bij ons zijn ‘betrouwbaarheid’ en ‘constructief zijn’. Dat heeft een doorwerking hoe je vervolgens kijkt naar alle onderwerpen die spelen in de gemeente.”

“Het sociale aspect is voor ons heel belangrijk. We zoeken naar manieren om goed met elkaar om te gaan en we willen dat als overheid faciliteren.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen jaren?
Jaco: “Over het algemeen zijn we tevreden. Als ChristenUnie hebben we mee mogen doen aan de coalitie, waarin we goed hebben samengewerkt met CDA, SGP en PAB."

"In een moeilijke periode hebben we mee sturing mogen geven aan ingewikkelde processen, zoals de benodigde bezuinigingen. Daar zijn we niet voor weggelopen. We hebben eerst binnen de gemeentelijke organisatie gekeken waarop wij konden bezuinigen."

"Op die manier is in 2021 25% van de totale bezuiniging, twee miljoen, al gerealiseerd. Daarna moesten wij voor 2022 verder gaan kijken, waarbij we het voorzieningenniveau in Papendrecht zoveel als mogelijk op peil willen houden. Door deze inspanningen zijn de begrotingen voor 2022, 2023 en hopelijk zelfs 2024 sluitend en voorkomen wij extra vervelende ingrepen. Al realiseren wij ons heel goed dat de verhoging van de OZB pijn doet in de portemonnee van onze inwoners.”

“Een onderwerp dat wat minder uit de verf is gekomen in de afgelopen jaren, is de bestuurlijke vernieuwing. We willen als gemeente graag meer invulling geven aan het gesprek met onze inwoners."

"Verder zijn we blij dat het proces van de nieuwe huisvesting voor het voortgezet onderwijs nu eindelijk in gang is gezet. Het is nog niet af, maar we zitten op de goede weg en willen vol gaan voor nieuwbouw voor de beide scholen.”

Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
Jaco: “We willen graag verder werken aan de zorgzame samenleving. In de afgelopen periode is er veel aandacht geweest voor de jeugdzorg. Daar zijn we nog niet mee klaar. De financiën en het gevoel dat we soms te weinig grip hebben op de jeugdzorg, zijn daarbij belangrijke aandachtspunten."

"Ook willen we bij de jeugdzorg kijken naar de bredere problematiek die er volgens ons vaak speelt. Bijvoorbeeld geldzorgen, ingewikkelde opvoedingsvraagstukken of een complexe scheiding."

"Daarom moet er veel aandacht zijn voor het goed functioneren van de Sterk Papendrecht, die er door goede regie, in samenwerking met ouders en gemeente, ervoor kan zorgen dat jongeren niet onnodig (lang) in dure specialistisch zorg terecht komen.”

Waarom stemmen op de ChristenUnie?
Jaco: “Omdat we staan voor een zorgzame samenleving. We zien ieder mens als waardevol en willen met de ChristenUnie een sociaal gezicht geven aan de politiek. Dat heeft een uitwerking op alle terreinen waarop de gemeente actief is.”

Wat vind je ten slotte nog belangrijk om te noemen?
Jaco: “Er zijn mensen die niet goed mee kunnen komen in de samenleving. Zij ervaren een afstand tot andere mensen en instanties. Als we dat zien, willen we hen erbij halen."

"Daarom vinden we het zo mooi en belangrijk dat we een overeenkomst met Fokker hebben kunnen sluiten, die daar iets mee wil doen. Met name het soort werk maakt dat zij banen creëren voor nieuwe doelgroepen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

"Dit betekent ook dat we structureel op de kosten binnen het sociaal domein besparen omdat er minder mensen gebruik maken van bijstand. Dat doet recht aan een samenleving die zorgt voor elkaar."

"Als je zo als gemeente kunt samenwerken met mensen, bedrijven en het onderwijs, kan een maatschappij verder tot bloei komen.”