• Ruud Lammers.
• Ruud Lammers. Foto: Aangeleverd

‘Op naar de leukste gemeente van Nederland’

Waar staat OP voor?
Ruud: “Onafhankelijk Papendrecht is gestart vanuit de gedachte dat Papendrecht onafhankelijk moest blijven. In 2014 was het 200 jaar geleden dat we onafhankelijk werden en in 2014 zou Papendrecht mogelijk opgaan in een Drechtstad. Wij vonden dat we vanuit een onafhankelijke gemeente en op eigen kracht moesten opereren, waarbij we natuurlijk wel moeten samenwerken waar dat mogelijk is.”

“Groot voordeel van een plaatselijke partij is dat je geen last hebt van landelijke regels of belemmeringen. Je kunt er daardoor echt en alleen maar zijn voor je mensen. De lijnen zijn kort en snel.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen jaren?
Ruud: “Die waren moeilijk. De onbekendheid met het coronavirus zorgde voor veel angst en een inperking van onze rechten. We konden als politiek bijvoorbeeld enige tijd niet fysiek vergaderen. Dat kwam het democratisch proces niet ten goede.”

“Wij zaten in de afgelopen vier jaren in de oppositie en vinden dat het college te weinig heeft gedaan en met geld gestrooid heeft. Voorbeeld is de verhuizing van de bibliotheek. Daar zijn tonnen over de balk gegooid."

"En daarnaast is er weinig in gang gezet door het huidige college. Dingen werden haal formalistisch aangepakt. Een klein voorbeeld daarvan is de aanleg van een BMX-baan, waarvoor actie gevoerd werd door een jonge inwoner van Papendrecht. Dat kon niet, omdat het wel 80.000 euro zou kosten, terwijl zo’n baan er al ligt met een vrachtje zand. Het college redeneerde te veel vanuit de gedachte dat iets niet kon.”

Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?
Ruud: “Financieel is het spitsroeden lopen, maar de actie ‘Raden in verzet’ loopt nog. Als dat positief uitpakt, ontstaat er ruimte voor meer plannen. We willen heel graag meer doen voor jongeren. De afgelopen coronajaren hebben hun tol geëist bij jongeren. Daarom moeten er buurthuizen en jongeren ontmoetingsplekken komen.”

“Ook willen we een cultureel centrum realiseren in een nieuw pand, dat naast het gemeentehuis moet komen. Dus geen woningbouw op die plek. In dat gebouw, dat lager moet worden dan het huidige plan, moet ruimte bieden aan de bibliotheek met een koffie- en ontmoetingsruimte."

"Er kan ook een dependance komen van Theater De Willem, met een kleine theaterzaal. Ook zouden een expositieruimte, de Volksuniversiteit, een oefenruimte voor Excelsior en de fietsenstalling daar ondergebracht kunnen worden. Een fietsenstalling mét personeel natuurlijk! Met dat plan komt er meer levendigheid op dat saaie plein!”

Waarom stemmen op OP?
Ruud: “In ons verkiezingsprogramma hebben we de leus opgenomen ‘Op naar de leukste gemeente van Nederland’. Als je dat ook wil, moet je stemmen op ons. We staan momenteel ergens op nummer 230 van de 355 gemeenten in Nederland, dus we hebben nog wel wat werk te verzetten."

"Er zijn talloze verbeteringen mogelijk in Papendrecht, denk maar aan de aanleg van een lightrail of een gezamenlijk scholengebouw voor de OV-scholen in het gebied boven de A15. Daar hebben we 9 hectare grond tot onze beschikking. We kunnen er samen met de gemeente Molenlanden naar kijken hoe we dat kunnen ontwikkelen. Misschien moeten we dan een groen gebied ergens realiseren in ons dorp, als compensatie. Dat lijkt me geen probleem. Er ontstaat ruimte genoeg als de VO-scholen vertrekken. Er zou een extra park bij kunnen komen in Papendrecht."

"Ook is er meer creativiteit nodig voor wat betreft woningbouw. Aan de Noordhoek zouden bijvoorbeeld veel woningen kunnen komen, maar dan moet je bedrijven willen uitkopen.”

Wat vind je ten slotte nog belangrijk om te noemen?
Ruud: “Wij willen de kiezer graag ontzorgen en staan open voor ideeën die misschien wat ‘out of the box’ overkomen, maar die Papendrecht tot de leukste gemeente van Nederland kunnen maken. We willen de komende jaren graag mee het beleid maken in het gemeentebestuur van Papendrecht.”