• Margreet de Deugd.
• Margreet de Deugd. Foto: Geurt Mouthaan

'CDA Alblasserdam is dé partij van de verbinding'

alblasserdam • Dat was meteen ook een goede reden om ja te zeggen op de vraag of ze lijsttrekker wilde worden van CDA Alblasserdam. De lokale politiek in het Damdorp wordt namelijk al jaren gedomineerd door mannen. "Een gemeenteraad moet een goede afspiegeling van de samenleving zijn", benadrukt Margreet de Deugd. "Ik vind het echt jammer dat we als vrouwen nu ondervertegenwoordigd zijn."

Het was zeker niet haar enige motivatie. De CDA-politica houdt oprecht van het politieke werk en is overtuigd van de meerwaarde ervan. "Ik wil de wereld samen met anderen een beetje mooier maken.” 

Het behoud en uitbreiding van voorzieningen noemt Margreet de Deugd terugkijkend als eerste winstpunt van de afgelopen raadsperiode, waarin het CDA in de coalitie zat. Ze noemt daarnaast een dossier dat haar persoonlijk aan het hart gaat: de opzet van het LHBTI-beleid. "Ik ben er trots op dat we dit op de agenda hebben kunnen zetten. Het past bij ons uitgangspunt van verbinden, van aandacht hebben voor álle groepen in ons dorp. Alblasserdam moet voor iedereen een veilig thuis zijn."

Het gaf haar ook de gelegenheid om het uitgangspunt van het CDA als middenpartij in de praktijk te brengen. "Seculieren en de behoudende christelijke gemeenschap bij elkaar brengen, daar heb ik me sterk voor gemaakt. Er is zó hard gewerkt achter de schermen om dat voor elkaar te krijgen." Dat dat niet gelukt is en de SGP afhaakte, betreurt ze zeer. Het hoeft desondanks voor het CDA geen onoverkomelijk obstakel te zijn bij de komende coalitievorming. "De deur staat bij ons altijd open, maar wij gaan geen stappen terug zetten wat betreft een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn.”
De komende jaren wil het CDA onder meer inzetten op preventie in de zorg. "De kosten lopen uit de hand. Wij zijn heel blij met de komst van een centrale toegang. De samenwerking tussen de zorgorganisaties daar moet echt meerwaarde op gaan leveren.”

Daarnaast maakt de christelijke partij zich sterk voor het behoud van voorzieningen. "Dat is niet vanzelfsprekend. We zullen alles op alles zetten om onder meer de sportvoorzieningen, het zwembad en cultureel centrum Landvast voor ons dorp te behouden. Natuurlijk is ook het winkelaanbod voor ons heel belangrijk; in betaald parkeren zijn wij niets. De openstelling op zondag, daar gaan we niet in mee. En niet alleen vanuit onze eigen overtuigingen, het past gewoon niet bij het karakter van Alblasserdam als dorp." 

Woningen

Wat betreft de woningbouw: er moet gebouwd worden, zeker voor starters en senioren. "Wij kijken graag naar creatieve woonvormen. Er is weinig ruimte meer voor nieuwbouw in de kern zelf; wij zien kansen om in de omgeving van sportpark Souburgh woningen te realiseren, gecombineerd met een upgrade van het sportcomplex. Daar liggen kansen voor een win-win-situatie voor de sport en voor onze inwoners die nu geen perspectief zien om te kunnen wonen in ons eigen dorp.”