• Jako Sterrenburg.
• Jako Sterrenburg. Foto: Geurt Mouthaan

ChristenUnie: dienstbaar voor heel Alblasserdam

alblasserdam • Verwacht van de ChristenUnie, ondanks het feit dat ze de afgelopen vier jaar in de oppositie zaten, geen felle kritiek op de coalitiepartijen. Kritisch maar constructief meedenken, was steeds de richtlijn. "We zijn redelijk tevreden met het gevoerde beleid", knikt lijsttrekker Jako Sterrenburg. "Zo hebben we mooie stappen gezet wat betreft een gezamenlijk zorgloket in de voormalige bibliotheek. Daar zijn we heel blij mee, omdat preventie en het tijdig signaleren van problemen voor ons zeer belangrijk zijn. Overigens staan we wel klaar om in de komende periode zitting te nemen in de coalitie. Onze wethouderskandidaat is Cees van Veen; hij is met name financieel onderlegd."

Net voorafgaand aan het interview met Sterrenburg heeft hij het verkiezingsprogramma in ontvangst genomen. Sociale politiek gebaseerd op de Bijbel, dat is de rode draad. "Dienstbaar zijn ten opzichte van de zwakkeren in de samenleving past daar helemaal bij. Daarbij kunnen we niet volledig afhankelijk zijn van de gemeente. In overleg met onder meer de diaconieën van de kerken, de moskee en verenigingen zullen we daar meer invulling aan moeten gaan geven. We zijn er daarnaast groot voorstander van dat er via Stichting Welzijn Alblasserdam vrijwilligers regelmatig langsgaan bij de ouderen in ons dorp. Daarmee signaleer je vroegtijdig problemen."
Aandacht voor ouderen spreekt ook uit de wens van de ChristenUnie om de mogelijkheid van het realiseren van wooncomplexen met ouderen en senioren te onderzoeken. "In andere gemeenten hebben ze hier heel goede ervaringen mee. Op de begane grond wonen ouderen, op de eerste verdieping jongeren. De voorwaarde om de benedenburen bij te staan kun je zien als een maatschappelijke stage. We bestrijden er eenzaamheid mee én geven woonruimte aan doelgroepen die heel lastig een huis kunnen vinden."
Bij de bouwactiviteiten zal het groen in Alblasserdam wat betreft Jako Sterrenburg ontzien worden. De ChristenUnie ziet liever meer groen. Én kleur. "Ik houd veel van fietsen. Als ik dan net buiten het dorp kom, zie ik nog genoeg ruimte waar je bloemen in zou kunnen zaaien. In Alblasserdam zelf zie ik graag dat er meer bomen geplant worden."

Speerpunten zijn daarnaast het werken aan Alblasserdam als dementievriendelijke gemeente, een spreekuur voor inwoners - 'zodat ze echt gehoord worden' - en het voorkomen van overlast door daar waar dat nodig is camera's te plaatsen. "We willen daar heel voorzichtig mee omgaan, maar er zijn plekken waarvan je weet dat daar overlast wordt veroorzaakt. Het plaatsen van camera's kan dan een hulpmiddel zijn om dit tegen te gaan."

Naastenliefde

Gevraagd naar zijn eigen motivatie om zich als lokaal politicus in te zetten noemt Jako Sterrenburg als eerste 'dienstbaar zijn'. "Dat vind ik fijn. Als ik iemand zie met een lekke band, stop ik om hem of haar te helpen. Ik houd ervan om problemen waar anderen mee zitten op te lossen. De gemeenteraad is voor mij een goede plek om me voor alle inwoners van Alblasserdam in te kunnen zetten en daarmee invulling te geven aan de Bijbelse boodschap van naastenliefde."