• Wim van Krimpen.
• Wim van Krimpen. Foto: Geurt Mouthaan

PvdA: strijden voor zwakkeren in Alblasserdam

alblasserdam •  Een bevlogen mens, dat is Wim van Krimpen. Een gesprek met de Alblasserdamse politicus gaat niet over beleidsstukken, cijfers en grootse toekomstvisies, maar om hoe de gemeente omgaat met de eigen inwoners. Van Krimpen gaat daarvoor graag de straat op. Want hoe gaat dat nou eigenlijk als je een invalidenparkeerplaats nodig hebt? "Ik spreek iemand die op zo'n plek parkeert dan aan, ga het gesprek aan. Dan merk je pas wat voor een ongelofelijke hoeveelheid papierwerk eraan te pas komt. Daar ga ik dan mee aan de slag. Aan de ene kant een klein onderwerp, maar het is ook essentieel voor hoe we als gemeentebestuur de samenleving van dienst zijn. Want daar draait het om."

De afgelopen vier jaar maakte de PvdA samen met CDA en SGP deel uit van de coalitie. Van Krimpen noemt als belangrijkste resultaat van zijn partij het behoud van meerdere voorzieningen[WvK1] . "In een tijd waarin de sociaaldemocratische verzorgingsstaat wordt afgebroken en ingeruilde wordt voor liberale en markgerichte samenleving is dat keihard nodig. Neem de gratis begeleiding van mensen die financieel zwak in hun schoenen staan. Daar is een abonnementsgeld van 19 euro voor gekomen. Men[WvK2]  beseft dan vaak niet dat ook zo'n gering bedrag een te grote drempel is als je net of niet rond kunt komen. Op andere vlakken zie je dat ook, voor iemand met alleen AOW is het door die financiële drempel niet meer haalbaar gebruik te maken van thuiszorg[WvK3] . We zullen ons er in de komende vier jaar sterk voor maken om dat te voorkomen. We staan immers voor gelijke kansen voor iedereen[WvK4] .”

Als verliespunt noemt de PvdA-lijsttrekker het schrappen van de brugcoaches, die kwetsbare kinderen begeleiden bij de overgang van groep acht naar het middelbaar onderwijs. De PvdA was tegen, maar een meerderheid van de raad stemde voor. "Dat is de grootste blunder van de afgelopen raadsperiode. Op de korte termijn bespaar je wat euro's, maar op de langere termijn werkt dit heel negatief voor de betrokken kinderen en ouders. Ik vind het heel jammer dat we dit niet hebben kunnen voorkomen." 

Wat betreft de huizenmarkt zit Alblasserdam nu op dertig procent sociale woningbouw. "Wij zouden toe willen werken naar 35 procent en ons daar bij nieuwbouwprojecten hard voor maken. Denk aan concepten als een knarrenhof voor ouderen, in combinatie met appartementen voor starters, met de opdracht om naar elkaar om te zien. Daar liggen zeker kansen." 

Voor opnieuw samenwerken met de SGP staat de PvdA open, al ziet Wim van Krimpen wel de hobbels na de breuk in de coalitie in 2021. "Daarbij komt dat we het meest linkse programma sinds ik me kan heugen hebben, in combinatie met liberale punten. Neem de openstelling van winkels op zondag: daar zullen we ons zeker niet tegen verzetten. Het zou misschien ook niet verkeerd zijn om na acht jaar met een andere coalitie aan de slag te gaan. Dat kan heel verfrissend werken."