• Roy Hoornweg op de loopband.
• Roy Hoornweg op de loopband. Foto: A. Baggerman

Papendrechter Roy Hoornweg gaat voor eigen wereldrecord

Algemeen

PAPENDRECHT • Na vijf keer in dienst te zijn geweest voor de wereld top om met succes wereldrecords te breken, gaat Roy Hoornweg het nu zelf proberen. Een ludieke actie voor een nog hoger doel, het bereiken van de Olympische Spelen in Parijs 2024 op de marathon. Het record wat Roy gaat aangevallen is een marathon lopen op de loopband.

Nadat hij vorig jaar in Rotterdam de snelste Nederlander was, vond hij het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Een nieuwe lock down werkte hier niet echt aan mee. Roy: “De euforie die de marathon met zich meebracht, een droom van een klein jongetje was uitgekomen en dan ook de snelste Nederlander zijn, het was bijna onbeschrijflijk. Na een tijdje begon het toch weer te kriebelen, 2.16 uur op de marathon is goed, maar het kan beter. Zoveel beter dat de limiet van de Olympische Spelen van 2.10.00 uur in handbereik is en zeker de moeite waard is om de komende twee jaar nog één keer alles te geven.”

Mensen en bedrijven erbij betrekken
De actie met de aanval op het wereldrecord van een marathon op de loopband, wil Roy gaan doen om meer mensen en bedrijven te betrekken bij zijn grote plannen voor deelname aan de volgende Olympische Spelen.

“In aanloop naar de Marathon van Rotterdam moest ik soms keuzes maken die nadelig waren voor mijn sport en dus mijn prestatie. In de topweken van een marathonvoorbereiding kan ik soms 150 tot 175 km in de week lopen. Rust en verzorging zijn dan essentieel in de sport. Om in aanmerking te komen voor een A-status bij de Atletiek Unie zou ik top 3 van Europa moeten zijn, dit is helaas niet aan de orde. Gelukkig krijg ik al jaren steun van verschillende partners zoals NN en L&B, voorheen Lukassen&Boer. Om een stap extra te doen en vol voor de sport te kunnen gaan, zijn er meer financiën nodig. Tijdens een leuke avond, met hapjes en drankjes, terwijl ik loop te zweten op de loopband om een wereldrecord te behalen voor in eerste instantie mezelf, maar ook zeker voor iedereen die mij wil ondersteunen en voor de sportgemeente Papendrecht, wil ik een bedrag ophalen dat ervoor zorgt, dat mijn weg naar Parijs 2024 zal gaan zoals ik hoop te gaan. Zodat we als gemeente Papendrecht, met al haar bedrijvigheid, enthousiaste mensen een prestatie kunnen neerzetten dat landelijk en zelfs wereld nieuws kan worden.”

Het goede doel
Roy vervolgt: “Bewegen is de sleutel naar een fitter leven, met alle positieve voordelen die hierbij horen. Om dit te stimuleren moeten we volgens mij beginnen bij de jeugd en dus op basisscholen. Van elk gesponsord bedrag wat er die avond kan worden opgehaald wordt 25% gereserveerd voor clinics op basisscholen. Bewegen voor een kind moet een vanzelfsprekendheid zijn en of worden. Met een positief verhaal erbij hopen we de jeugd te activeren om later de doelen te bereiken die zij willen halen, of het nu gaat om carrière te maken in het bedrijfsleven of de sport of een liefhebbende ouder te zijn en kan allemaal met een goede gezondheid.”

De wereldrecordpoging van Roy Hoornweg wordt gedaan op vrijdag 13 mei en vindt plaats bij de Papendrechtse onderneming L&B aan de Veerweg. Waarschijnlijk komt er een vip/business afdeling. De komende weken neemt Roy de lezers van het Kontakt mee in zijn voorbereidingen hierop en zijn plannen voor deelname aan de volgende Olympische Spelen. Dit doet hij met een wekelijkse column in de krant. Mensen of bedrijven die het evenement niet willen missen en Roy willen steunen, kunnen contact met hem opnemen via royhoornweg@gmail.com.