• Derya Karso, Sophia de Keizer en Trijntje van Es (v.l.n.r.).
• Derya Karso, Sophia de Keizer en Trijntje van Es (v.l.n.r.). Foto: Aangeleverd

VVD, D66 en PvdA willen Papendrechtse koopzondagen niet terugdraaien

Algemeen

PAPENDRECHT • De VVD, D66 en PvdA in Papendrecht zijn bang dat de winkelopenstelling op zondagen in Papendrecht zal worden teruggedraaid van vier naar twee zondagen per maand.

De vrijwillige openstelling van levensmiddelenwinkels op elke zondag werd in Papendrecht ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. Als de landelijke corona noodwet vervalt, mogen winkels nog maar de helft van de zondagen open in Papendrecht, zoals vóór corona het geval was. Dat is vastgelegd in een gemeenteraadsbesluit.

Dat vinden VVD, D66 en PvdA jammer. Dan moeten inwoners, als ze op zondag boodschappen willen doen, tweemaal per maand uitwijken naar buurgemeenten waar de winkels wel elke zondag open zijn, zoals Dordrecht en Zwijndrecht, zo redeneren de drie partijen.

De Papendrechtse VVD, PvdA en D66 merkten bij het campagnevoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen dat veel inwoners die op zondag hier boodschappen doen, denken dat dit blijvend zo geregeld is. De partijen willen dat inwoners vóór de verkiezingen weten, hoe het echt zit, zodat zij er rekening mee kunnen houden bij het uitbrengen van hun stem op 14, 15 en 16 maart.

Trijntje van Es, lijsttrekker van D66 Papendrecht: “Winkeliers en inwoners moeten zelf kunnen bepalen of zij op zondag open zijn en boodschappen willen doen. Inmiddels zijn veel Papendrechters daaraan gewend. Wij willen niet dat onze inwoners straks weer naar omliggende gemeenten moeten en onze winkeliers hierdoor omzet verliezen.”

Sophia de Keizer, lijsttrekker van VVD Papendrecht: “Wat mij betreft halen we dit onderwerp juist uit de politiek. Laten we vooral niet elkaars wil opleggen, laten we elkaars verschillen omarmen. Als VVD’er houd ik niet van regels en bemoeienis. Hoe u uw zondag invult dat bepaalt u lekker zelf. We leven in een vrij land, hoe mooi is dat! Papendrecht is van ons allemaal.”

Derya Karso, lijsttrekker van de PvdA Papendrecht: “Het is aan de ondernemer om zelf te bepalen wanneer hij open en dicht wil zijn. Daarom willen we koopzondagen vrijgeven. Daarnaast laat eerder onderzoek zien dat inwoners de wens hebben om ook op zondag te kunnen winkelen. Daar moeten we recht aan doen. De zondagsopenstelling biedt kans om samen met de ondernemers, de horeca en de cultuursector leuke activiteiten te organiseren. Zo wordt Papendrecht ook op zondag een stukje gastvrijer.”

Eerder kwamen de PvdA, D66 en VVD al meerdere keren in actie om de koopzondagen te bepreken. Nadat vanaf voorjaar 2020 tot de zomer de supermarkten in verband met de coronacrisis alle zondagen open mochten, vreesden zij dat dit een half jaar later zou worden teruggedraaid. De drie partijen lieten toen door Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD) onderzoeken wat de voorkeur van de Papendrechtse inwoners was. Een ruime meerderheid van 61 procent gaf aan, dat wat hen betreft elke zondag de winkels open zouden mogen, ook na coronatijd.

De raad besloot echter om alleen de openstelling van levensmiddelenwinkels elke zondag voor de duur van corona door te laten gaan. Liever hadden PvdA, D66 en VVD toen gezien dat ook andere winkeliers de vrijheid kregen om zelf te bepalen of zij op zondagen open wilden, maar daarvoor was geen meerderheid in de gemeenteraad.