• Sophia de Keizer, Marius van Berkel, Tom Fiolet en Fernando den Hollander (v.l.n.r.) bij het beplakte bord.
• Sophia de Keizer, Marius van Berkel, Tom Fiolet en Fernando den Hollander (v.l.n.r.) bij het beplakte bord. Foto: Aangeleverd

Eerste 15 kilometer-stickers geplakt op borden woonerf in Papendrecht

Algemeen

PAPENDRECHT • In de afgelopen week was lijsttrekker en fractievoorzitter de Keizer op het Merwehoofd/ Havenhoofd aanwezig bij het plaatsen van de eerste stickers die op de verkeersborden woonerf geplaatst worden.

Er bleek onduidelijkheid te zijn over de verkeersregels die gelden op een woonerf. Samen met Tom Fiolet, verkeerskundige en Fernando den Hollander algemeen medewerker beiden van de gemeente Papendrecht wandelde zij door het gebied.

De heer van Berkel, die aan het Merwehoofd woont, vroeg aandacht voor deze problematiek, ook hij was aanwezig. Hij vertelde dat dat hij vaak getuige is geweest van uiteenlopende, gevaarlijke situaties.

Participatie
Tijdens de commissievergadering van 12 januari heeft de VVD-fractie hiervoor aandacht gevraagd. Dit verzoek is direct omgezet in actie en zal middels het plakken van een sticker 15 extra duidelijkheid bieden. Er is niet gekozen voor plaatsing van een extra bord, maar voor een efficiënte en kostenbesparende oplossing. Sophia de Keizer zegt blij te zijn met dit burgerinitiatief, mooi om te zien dat dit direct opgepakt wordt, invulling krijgt en uitgevoerd wordt. “Zo behoort participatie te zijn.”

Verantwoordelijk wethouder Kees de Ruijter “In de omgeving Merwehoofd/ Havenhoofd geldt een maximum van 15 kilometer per uur. Maar dan moeten automobilisten dit natuurlijk wel weten en zich daaraan houden. Snelheid zit immers in de rechtervoet. Fijn dat deze proef extra aandacht geeft aan de verkeersregels van een woonerf. Verkeersveiligheid maak je samen”.

Verbeterpunten
Ook Arjan Kuipers mede-eigenaar van haute-cuisinerestaurant de Ertepeller reageert dat voetgangers, fietsers, auto’s en het hebben van een terras ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt en stelt dat er eens goed gekeken moet worden naar verbeterpunten. Tijdens de wandeling is geconcludeerd dat de aanduiding vanaf de dijk ontbreekt. Grote groepen wielrenners en e-bikes komen hier het woonerf op. Hier wordt een extra bord geplaatst.

Onder het bericht van 12 januari, dat geplaatst werd via Papendrecht.net en Het Kontakt, stroomden de vele, bezorgde reacties binnen. Veel inwoners maken zich ernstige zorgen.

“De Noordkil is een racebaan, overal 30 kilometer per uur, de scheidingslaan, de Rubensstraat ter hoogte van de patatzaak en parkeerplaasten, beter kijken naar dubbel parkeren, de Crocusstraat, de Gouden Regestraat, de Potonniersweg richting centrum dit is ‘shared space’ is een begrip dat velen niet snappen, de Justus van Effenstraat, de Jan Steenlaan, de Troelstrastraat/ Thorbeckelaan/Gr.v. Prinstererstraat, de Kennedylaan is de racebaan van Papendrecht, op de de Oudeanstraat wordt er veel te hard gereden, de complete Molenvliet, de Zonnebloemstraat, ook hier in de Torenmolen, wat is het nut van de pollers op de Meent”, zo klonk het en zelfs uit Nieuw-Lekkerland kwamen reacties.

Het woonerf
Op een woonerf is de maximum snelheid 15 kilometer per uur (Art.45). Dit geldt voor alle bestuurders, dus ook voor elektrische fietsen. Een woonerf heeft een verblijfsfunctie. Mensen lopen hier en ontmoeten elkaar. Er rijden fietsen en auto’s en kinderen spelen op straat. Men mag hier de volle breedte van het woonerf voor gebruiken, maar hinder anderen niet

Houd rekening met elkaar. Parkeer in de parkeervakken. Wanneer u het woonerf verlaat moet men voorrang geven aan alle verkeersdeelnemers. Binnen het woonerf gelden de regels zoals op alle kruispunten. Dat betekent dat u alle bestuurders van rechts voorrang moet verlenen. Een voetganger laat je voorgaan. Op het woonerf is rijverkeer ondergeschikt aan voetgangersverkeer. Het kan dus voorkomen dat u even moet stoppen of wachten, maar dat is niet erg toch?

Gelukkig blijft het niet alleen bij het Merwehoofd/ Havenhoofd, wanneer het goed bevalt, zullen andere woonerfborden worden aangepast, onze inwoners vragen hier ook om, bovendien is dat wel zo eerlijk. Ook wordt er gekeken of de verkeersborden die er nu staan op de juiste plaats staan. Meldingen kunnen gemaakt worden via de website van de gemeente.