• Wethouder Arjan Kraijo (midden) en Ronald Visser (rechts) planten de perenboom. De mevrouw links is van de fruitteler uit Tholen.
• Wethouder Arjan Kraijo (midden) en Ronald Visser (rechts) planten de perenboom. De mevrouw links is van de fruitteler uit Tholen. Foto: Aangeleverd

Gemeente Alblasserdam plant perenbomen in het Van Goghplantsoen

Algemeen

ALBLASSERDAM • Op maandag 28 februari planten wethouder Arjan Kraijo en Ronald Visser, directeur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), drie perenbomen in het Van Goghplantsoen tegenover de Kalmoes in Alblasserdam.

Deze bomen zijn gekocht met de cheque die de Omgevingsdienst tijdens boomfeestdag op 10 november vorig jaar aan de gemeente heeft gegeven.

Verjaardag
Vanwege de tiende verjaardag van de Omgevingsdienst gaf deze organisatie alle gemeenten zo’n cheque. Dit vanwege het principe: hoe meer bomen hoe beter. Bomen houden het regenwater vast en helpen bij de afkoeling van hun omgeving. Ook bieden ze schaduw en zorgen voor een schonere lucht. Naast deze drie bomen plant de gemeente later nog negen perenbomen in het dorp. De bomen zijn zo’n 50 jaar oud en kunnen met gemak 100 jaar worden. Ze zijn 2,5 a 3 meter hoog met een diameter van 30 cm.

Duurzaam en goed doel
De gemeente kocht de twaalf perenbomen bij een fruitteler uit Tholen die met de opbrengst een nieuwe weg gaat inslaan met het bedrijf. Zo’n 400 perenbomen zijn weggehaald en klaar gemaakt voor een nieuw leven elders in het land. Op die plek gaat de familie een klein vakantiepark realiseren dat duurzaam wordt opgezet en volledig opgaat in de natuurlijke omgeving. Enkele vakantiewoningen zullen volledig geschikt zijn voor mensen met een meervoudige complexe beperking. Ook komt er een kinderboerderij en speeltuin. De familie wil daar graag vrijwilligerswerk of sociaal werk bieden. Verder willen ze gezinnen die het financieel niet breed hebben tegemoet komen of een vakantie aanbieden. De familie wordt voor dit initiatief ondersteund door de Waterpoort Academy, een samenwerkingsverband voor de gebiedsontwikkeling rond het Volkerrak en Zoommeer.

De fruitteler en de ‘bomenmakelaar’ die voor alle fruitbomen een nieuwe plek zoekt, waren afgelopen maandag ook aanwezig.