• Chris en Bert Grimmius bij de trap van het gemeentehuis.
• Chris en Bert Grimmius bij de trap van het gemeentehuis. Foto: Bert Bons

Vader en zoon op twee en een op kieslijst van GroenLinks Papendrecht: ‘Goede combinatie’

Algemeen

PAPENDRECHT • Ze moeten oppassen dat ze niet de hele dag over politiek praten: vader Bert en zoon Chris Grimmius. Ze staan één en twee op de kieslijst voor GroenLinks Papendrecht.

“Dat was wel een verrassing”, vertelt Bert (59). “Ik had gesolliciteerd voor die eerste plek en moest even slikken toen ik hoorde dat ik op plek twee zou komen. Maar toen ik vernam wie er dan op plek één stond, vond ik het OK. Ik heb er totaal geen moeite mee.”

Bert was in de afgelopen vier jaar het enige raadslid voor GroenLinks in de Papendrechtse raad en wil graag verder. Maar de commissie binnen GroenLinks die belast was met het samenstellen van de kieslijst, wilde zoon Chris (27) bovenaan de kieslijst zetten.

“Ik hoefde niet persé als nummer één op de lijst komen”, reageert Chris. “Ik had aangegeven dat ik graag in de top van de lijst wilde komen, op een verkiesbare plaats. De verrassing was dan ook groot toen ik begreep dat ze me bovenaan wilden zetten! Maar ik ben vereerd en graag bereid om als lijsttrekker de verkiezingen in te gaan. De kandidatencommissie gaf als reden aan dat ze graag een fris, nieuw geluid voor GroenLinks in de raad wilde.”

Vader Bert kan daarmee leven. “We gaan ervan uit dat we bij de komende verkiezingen twee zetels gaan bemachtigen. Je weet natuurlijk nooit of dat gaat lukken in de volgende periode, dat moet je gewoon afwachten. Maar als de prognoses uitkomen, dan zouden we kunnen groeien in Papendrecht. Vier jaar geleden hebben we ook maar net die tweede zetel misgelopen. Als we straks inderdaad twee zetels bemachtigen, dan kom ik in de raad, samen met Chris.”

Vader en zoon samen in de raad. Dat zou best bijzonder zijn. Maar het kan nóg anders gaan. Want Bert Grimmius is namens GroenLinks Papendrecht wethouderskandidaat. Het zou straks in theorie mogelijk zijn dat vader Bert wethouder wordt namens GroenLinks en dat zoon Chris hem als raadslid moet controleren en aansturen.

“Als dat scenario uitkomt, zullen we alle schijn van belangenverstrengeling vermijden”, belooft Chris. “Bijvoorbeeld door geen woordvoering te doen op dossiers waar mijn vader voor verantwoordelijk is. We zullen dan open en transparant zijn.” Om dan terug te keren naar de realiteit: “Laten we eerst maar even afwachten hoe de verkiezingen verlopen en daarna de samenstelling van een nieuwe coalitie.”

Bert volgt zoon Chris als kersverse lijsttrekker op gepaste afstand. “Ik hoef hem de fijne kneepjes niet bij te brengen. Hij leert snel en trekt zijn eigen koers. Het is voor hem nu belangrijk om bekendheid te genereren en dan heeft hij er niets aan als ik, als zijn vader, binnen een straal van vijf meter bij hem vandaan sta. Bij het tv-debat van RTV Rijnmond, dat vorige week gehouden werd, ben ik ook bewust weg gebleven. Maar als ik hem dan op tv zie, dan ben ik wel trots. Hij kan z’n podium pakken!”

Bert herkent veel van zichzelf terug in zijn zoon. “We denken over veel dingen hetzelfde, we zijn niet voor niks allebei lid geworden van GroenLinks. We delen ook allebei dezelfde maatschappelijke betrokkenheid en willen ons dienend opstellen.”

“Maar er zijn ook verschillen”, reageert Chris. “We hebben allebei een eigen stijl. Dat heeft denk ik vooral met leeftijd en verschillende generaties te maken. Jarenlange ervaring aan de ene kant en jeugdig enthousiasme aan de andere kant.”

Bert weer: “Eigenlijk is zo’n combinatie wel goed binnen een partij!”