• Het college in juni 2021.
• Het college in juni 2021. Foto: Suzanne Heikoop

College Papendrecht blikt tevreden terug: ‘Bijna alle onderwerpen opgepakt’

Algemeen

PAPENDRECHT • De huidige collegeperiode 2018-2022 is bijna voorbij. Het college van Papendrecht heeft de balans opgemaakt en kijkt terug naar wat er de afgelopen vier jaar allemaal is opgepakt.

“Er is maximaal ingezet om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen”, vindt het college. Een drietal zaken hebben veel extra tijd gevraagd de afgelopen periode.

Dat was ten eerste het ombuigings- en bezuinigingsproces. Dit proces heeft veel tijd gekost voor de gemeenteraad en het college en bepaalde budgetten zijn naar beneden bijgesteld.

Verder heeft de corona-pandemie veel tijd en energie gekost. Vanaf maart 2020 tot nu hebben de coronamaatregelen voor beperkingen gezorgd bij de uitoefening van de gemeentelijke taken, en daarnaast ook tot extra taken geleid. “Het was een moeilijke tijd, en tegelijk een periode waarin veel creativiteit en saamhorigheid vrij kwamen”, aldus het college.

Het derde punt wat het college noemt is de Transitie Gemeenteschappelijke Regeling Drechtsteden. De afgelopen jaren is de samenwerking in de Drechtsteden vernieuwd. Deze beweging heeft zowel bestuurlijk als ambtelijk veel tijd en aandacht gevraagd.

Het college is van mening dat veel zaken zijn opgepakt, afgerond en/of in voorbereiding genomen. Natuurlijk in samenwerking met de gemeenteraad, alle maatschappelijke partners, inwoners en bedrijven. “Het hele collegeactieprogramma is geëvalueerd. Daarbij is gebleken dat bijna alle onderwerpen opgepakt zijn. De meeste zijn afgerond, sommige zijn nog in uitvoering. Slechts een beperkt aantal onderwerpen is blijven liggen.”

De gemeente voert ook veel werkzaamheden uit, die niet in een collegeactie-programma staan. Toch vragen sommige van die werkzaamheden veel budget en inzet van medewerkers. Ook bepalen zij voor een groot deel het gezicht van de gemeente. Denk maar aan de werkzaamheden van de buitendienst, de balie en de onderdelen die directe producten leveren aan inwoners, bedrijven en instellingen van Papendrecht. “Het college is trots op wat is gepresteerd en gerealiseerd.”