• Een impressie van hoe het er straks uit komt te zien op de eerste verdieping van het gemeentehuis.
• Een impressie van hoe het er straks uit komt te zien op de eerste verdieping van het gemeentehuis. Foto: Aangeleverd

Ruime meerderheid voor verhuizing bieb naar gemeentehuis Papendrecht

Algemeen

PAPENDRECHT • Met een ruime meerderheid heeft de gemeenteraad van Papendrecht donderdagavond ingestemd met de verhuizing van de bibliotheek naar de eerste verdieping van het gemeentehuis.

D66, Onafhankelijk Papendrecht (OP), PvdA en GroenLinks waren mordicus tegen. Ze vonden het voorstel overhaast, niet rijp voor besluitvorming, onvolledig, niet goed voorbereid, te duur en een gemiste kans voor een cultuurcentrum. Zo’n cultuurcentrum zou niet alleen onderdak moeten bieden aan de bibliotheek, maar bijvoorbeeld ook aan het theater, de Volksuniversiteit en wellicht zelfs muziekvereniging Excelsior. Als locatie daarvoor werden het huidige theater De Willem genoemd of de nu nog open ruimte direct naast het gemeentehuis.

Maar een cultuurhuis in die vorm gaat er niet komen, want een ruime meerderheid wil de bibliotheek verwelkomen in het gemeentehuis. Dat gebouw krijgt daardoor een meer publieke functie. Dat was al zo afgesproken toen het gemeentehuis in 2017 verbouwd werd en wethouder Kees de Ruijter gaf donderdagavond dat ook de ondernemers in het centrum de bibliotheek graag erbij willen hebben, zodat er meer bezoekers in de buurt van hun winkels komen.

De verbouwingskosten van 689.000 euro, bedoeld om de eerste verdieping gereed te maken voor de bibliotheek, zorgde voor bedenkingen bij zowel voor- als tegenstanders van de verhuizing van de bieb. Een motie van de fracties van PAB en VVD, waarin gevraagd werd om te zoeken naar mogelijke bezuinigen, kreeg bijval in de raad. Ook CDA, SGP en ChristenUnie vonden dat er best wat van af kon.

Wethouder De Ruijter zegde toe dat hij ‘zorgvuldig wilde onderzoeken’ of er bijvoorbeeld bij de aanleg van de vloer en de entree nog wat bespaard zou kunnen worden.

De vrees dat er onvoldoende werkplekken overblijven voor de ambtenaren, werd ontkracht door de wethouder. De zes flex-werkplekken die verdwijnen op de plek waar de bibliotheek komt, worden elders in het gebouw gerealiseerd. Ook blijven er genoeg ruimtes over in het gebouw voor de politieke partijen om te vergaderen.

De verbouwing van de eerste verdieping start naar verwachting direct na de zomervakantie.