• Pieter Schook.
• Pieter Schook. Foto: Geurt Mouthaan

Planten, recepten en natuurgeneeskunde komen samen in boek oud-huisarts Pieter Schook

Algemeen

ALBLASSERDAM • In zijn boek ‘Biesboschflora’ komen de passies van oud-huisarts Pieter Schook uit Alblasserdam samen: natuur, geneeskunde en koken.

Waarom heet een paardenbloem een paardenbloem? Heeft Willem van Oranje er inderdaad voor gezorgd dat de oorspronkelijke bleek-witte wortels doorgekweekt zijn totdat ze oranje waren? In welke planten kun je dezelfde medicinale werking als aspirine tegenkomen? 

Het zijn vragen waarvoor je ‘Biesboschflora. Vijftig planten in de Biesbosch’ zeker open kunt slaan. Pieter Schook bracht daarin de afgelopen jaren veel voorkomende planten in de Biesbosch en omgeving samen, inclusief informatie over de geneeskundige werking, uitleg over de achtergronden, sages, sprookjes en recepten. 

Natuurgids
Na zijn pensionering in 2015 monsterde de inwoner van Alblasserdam al snel aan als natuurgids in de Biesbosch. Via een anderhalf jaar durende opleiding en in de contacten met ervaren gidsen leerde hij veel over de planten in dit natuurgebied. Een jaar of drie geleden besloot hij om die kennis ook op schrift te stellen.

De insteek was vooral om het laagdrempelig te houden. De planten die in ‘Biesboschflora’ de hoofdrol spelen zijn verre van zeldzaam. “Als je hier de polder inloopt, kun je er zonder moeite enkele tientallen van tegenkomen”, knikt Schook. 

Eigen beheer
Pieter Schook geeft ‘Biesboschflora’ in eigen beheer uit. De 750 exemplaren liggen vanaf de tweede week van maart in de boekhandels. Daarnaast komen ze te liggen in de drie bezoekerscentra in de Biesbosch (Dordrecht, Werkendam en Drimmelen). Prijs: 22,50 euro.

Het volledige interview staat woensdag 2 maart in Het Kontakt.