Afbeelding
Foto: 123RF.com

Snorder die man met explosieven naar Alblasserdam bracht vrijgesproken

Algemeen

ALBLASSERDAM • De 24-jarige Amsterdammer die 2 september 2021 werd opgepakt, nadat hij een 25-jarige plaatsgenoot met zijn auto naar Alblasserdam bracht, waarna een explosie plaatsvond in De Boezem, is donderdag 24 februari 2022 vrijgesproken door de rechtbank.

De man was een zogenoemde ‘snorder’. Dit is iemand taxidiensten aanbiedt, zonder hiervoor de juiste documenten te bezitten. De man bracht in augustus 2020 een 25-jarige Amsterdammer naar Alblasserdam. Zijn ‘klant’ plaatste een explosief bij een woning aan de Merelstraat en liet een explosief ontploffen bij De Boezem. “De man is uitgebreid verhoord en wij zijn tot de conclusie gekomen dat hij dit niet kon weten,” vertelde het Openbaar Ministerie donderdag.

De snorder hoorde bij De Boezem wel een harde knal, maar wist niet dat zijn klant een explosief had laten ontploffen. Hij ging er vanuit dat het vuurwerk betrof, aldus het OM.

Normaal gesproken denkt de rechtbank 2 weken na over een uitspraak, maar omdat het Openbaar Ministerie donderdag zelf al om vrijspraak vroeg, werd er door de rechtbank direct uitspraak gedaan. De ex-verdachte komt in aanmerking voor een schadevergoeding, omdat hij enige tijd onschuldig heeft vastgezeten.

Donderdagmiddag 24 februari doet de rechtbank uitspraak in de twee andere zaken die twee weken geleden zijn behandeld. Dan hoort de plaatser van de explosieven welke straf hij krijgt en dan hoort de man, die verdacht wordt van brandstichting bij Smeets Ferry in Alblasserdam of hij straf krijgt.