• Eén van de zwemgroepen van het aangepast zwemmen.
• Eén van de zwemgroepen van het aangepast zwemmen. Foto: Nanda van Heteren

Geulleden kunnen weer aangepast zwemmen in Sportcentrum Papendrecht

Sport

PAPENDRECHT • Het doelgroepenbad, dat warmer en ondieper is dan het wedstrijdbad van Sportcentrum Papendrecht, is elke woensdag het toneel voor de afdeling aangepast zwemmen van de Papendrechtse zwemvereniging De Geul.

Sporters met een beperking kunnen, met medewerking van de gemeente Papendrecht, zwemmen en oefeningen doen onder begeleiding.

Sinds 2009 is deze tak van sport aangesloten bij De Geul. De afdeling is onderverdeeld in verschillende groepen van ongeveer vijftien mensen. Kinderen van vijf tot en met tien jaar met een beperking, of kinderen die via de reguliere methode niet kunnen leren zwemmen, krijgen één op één begeleiding tijdens de zwemles. Deze groep kan elke woensdag van 15.00 tot 15.30 uur of van 15.30 tot 16.00 uur terecht.

Volwassenen met een verstandelijke beperking zijn dezelfde dag van 18.45 tot 19.30 uur welkom, volwassenen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking kunnen daarna, van 19.30 tot 20.15 uur sporten. Ook is er voor iedereen die in het zwembad is de mogelijkheid om van 19.15 tot 19.45 uur mee te doen met oefeningen die zwembadmedewerkers verzorgen. De hele avond zijn er vrijwilligers aanwezig om extra toezicht te houden.

Uitleg
Leny Visser, bestuurslid namens aangepast zwemmen en vrijwilligerscoördinator, vertelt: “In de training is het eerst een kwartier vrij zwemmen, daarna komt een medewerker van het zwembad een kwartier oefeningen op muziek met de groep doen, vervolgens kan er nog minstens veertig minuten vrij gezwommen worden. Zwemmers geven aan zich fijner te voelen, volledig te kunnen ontspannen, veel persoonlijke aandacht krijgen, het gezellig is en veel gelachen wordt, maar ook problemen te kunnen bespreken.”

“Niet alleen daarom is het aangepast zwemmen een meerwaarde, ook omdat zwemmers meer vertrouwen krijgen in het water, hulp krijgen bij het revalideren of klachten van een spierziekte verlichten en het verbeteren van hun conditie. Er zijn weinig mensen per sessie in het warme water waardoor in alle rust onder persoonlijke begeleiding gewerkt kan worden aan doelen.”

“Dit doen wij natuurlijk niet alleen, dankzij minimaal twee vrijwilligers per training kunnen we het aangepast zwemmen geven. De vrijwilligers houden de zwemmers in de gaten en reiken, waar nodig, drijfmiddelen aan. Als er behoefte is aan hulp bij bijvoorbeeld naar de kleedruimtes lopen, het zwembad in- en uithelpen al dan niet met de personenlift, dan staan onze vrijwilligers ook klaar om daarmee van dienst te zijn.”

Zie www.zvdegeul.nl voor meer informatie. Vragen kunnen gemaild worden naar aangepastzwemmen@zvdegeul.nl. Ook kan men een keer vrijblijvend komen kijken, gratis proef komen zwemmen en-/of zich aanmelden als vrijwilliger.