• Mag Hornbach straks ook op zondag de deuren openen? Het wordt één van de items tijdens de komende coalitieonderhandelingen in Alblasserdam.
• Mag Hornbach straks ook op zondag de deuren openen? Het wordt één van de items tijdens de komende coalitieonderhandelingen in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

Zondagsrust wordt breekpunt bij coalitievorming in Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • De zondagsrust zal in de vorming van de nieuwe coalitie in Alblasserdam een breekpunt worden. Dat bleek woensdag bij het verkiezingsdebat.

Al vele jaren is het de status quo: de horeca zijn zondag open in Alblasserdam, de winkels zijn dicht. Met het stuklopen van de vorige coalitie van SGP, CDA en PvdA op met name de zondagsrust zal dit onderwerp bij de vorming van een nieuw gemeentebestuur een belangrijk item worden. 

De puzzel is ingewikkeld, zo kwam naar voren in het verkiezingsdebat dat RTV Rijnmond en Alblasserdamsnieuws.nl vorige week woensdag hielden. 

Toeristen
De SGP, die vorig jaar uit de coalitie stapte vanwege het groene licht om op zondag een shuttlebus toeristen naar Kinderdijk te laten vervoeren, maakte glashelder daar nog steeds volop achter te staan. “Toeristen kunnen we niet weren, maar we hoeven het niet faciliteren”, zo liet lijsttrekker Jaco Brand weten.

Het CDA stemde hier juist wel mee in. De partij gooit de deur richting SGP bij de toekomstige coalitievorming niet definitief dicht, maar, zo stelde lijsttrekker Margreet de Deugd: “We verwachten wel een stap van de SGP in onze richting, om ruimte bieden om stappen te zetten in de huidige status quo. Is die ruimte er niet, dan kunnen we niet door één deur. Dan houdt het op.”

Hornbach
Een ander item dat tijdens het debat aan bod kwam, was het feit dat winkels nu op zondag nog de deuren gesloten moeten houden in Alblasserdam. De PvdA voelt ervoor om daar verandering in te brengen.

Lijsttrekker Wim van Krimpen: “Wij praten met ondernemers, dat doen andere partijen veel minder. En daar horen we over openstelling op zondag: ‘Natuurlijk willen we dat’. Hornbach neemt bijvoorbeeld twintig mensen fulltime extra in dienst als ze op zondag de deuren mogen openen.”

Achterban
Maar daarmee stellen de sociaal-democraten zich lijnrecht tegenover niet alleen de SGP, voor wie dit sowieso niet bespreekbaar is, maar ook het CDA. De Deugd: “Wij willen het houden zoals het nu is. Er is een groot aantal SGP-stemmers in het dorp en die moeten het hier ook goed hebben.”

Ze vervolgde: “Daarnaast is er ook in onze achterban een groep die de zondagsrust graag in stand houdt. Kijk naar de koopavond op vrijdag: daar wordt al weinig gebruik van gemaakt. Moet er dan nog een moment van openstelling bijkomen?”

Beweging
Het maakt de kans op het doorbreken van de jarenlange samenwerking tussen deze drie partijen groter. De oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en VVD staan startklaar om het stokje over te nemen.

Ramon Pardo (D66): “Ik ben heel blij met wat ik nu hoor van de PvdA. Dat ze ruimte willen bieden aan winkeliers om op zondag open te gaan, heb ik nog niet eerder van hen gehoord. Het zorgt voor een beweging waardoor een andere coalitie dan de voorgaande mogelijk wordt.” 

Ongelofelijk
Hij had zich overigens verbaasd over de breuk in de coalitie. “Het is bijna ongelofelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. Een shuttlebus die ervoor zorgt dat het juist rustiger wordt op zondag, mag niet rijden vanwege de zondagsrust. Dat vinden we onbestaanbaar.”

“Er was toen geen noodzaak om het te doen, omdat er vanwege de coronamaatregelen veel minder toeristen waren”, wierp Brand tegen. “We hadden het besluit niet hoeven te nemen. De andere partijen wisten wat de consequenties waren. De zondagsrust betekent voor ons het gehoorzaam zijn aan Gods geboden. D66 zit zich daar tegenaf, maar ons dorp zit niet op het afbreken hiervan te wachten. Mensen van buiten Alblasserdam komen juist vanwege de rust hier wonen.”

Hamburger
Een nieuwe coalitie, het wordt lastig. Al deed Van Krimpen nog een poging de SGP de hand te reiken. “Kunnen we niet kijken naar een kring van rust en een kring van open op zondag?” Die is er al, reageerde Brand. “Je kunt nu al bij de McDonalds een hamburger kopen.” Waarop Van Krimpen reageerde: “Ik probeer naar u toe te komen.”