• Het team van Zus en Zwanger: Jessica, Sterre en Vicky.
• Het team van Zus en Zwanger: Jessica, Sterre en Vicky. Foto: Simone Moret

Zus en Zwanger nu ook in Papendrecht

papendrecht • Zus en Zwanger breidt uit met een locatie in Papendrecht. De Sliedrechtse verloskundigenpraktijk biedt daar naast de reguliere verloskunde ook coaching na traumatische ervaringen en miskramen aan.

De zussen Vicky en Jessica van Andel begonnen in 2016 in Sliedrecht met hun eigen verloskundepraktijk. De uitbreiding met coaching én de toenemende vraag vanuit Papendrecht was aanleiding om op zoek te gaan naar een extra praktijklocatie in het buurdorp. "Dat was wel even zoeken, maar uiteindelijk vonden we een geschikte plek aan het Oosteind 47. Daar hebben we de beschikking over een spreekkamer op de begane grond om cliënten tijdens de zwangerschap te begeleiden en echo's te maken. Op de eerste verdieping is plek voor de coaching en voorlichtingsbijeenkomsten." 

Meerwaarde

Met het aanbieden van coaching leveren Vicky en Jessica een belangrijke meerwaarde. "Onze ervaring is dat er veel vrouwen zijn die na een traumatische ervaring een drempel voelen om hulp te zoeken. Zo'n ervaring kan verlies zijn in de zwangerschap na een miskraam, maar ook ruim bloedverlies bij een bevalling. De maatschappelijke verwachting is dat je na een geboorte op een roze wolk zit. Dat beeld wordt door socal media nog verder versterkt. Mensen durven vaak niet te laten zien hoe het echt met ze gaat." De twee zussen merken dat de drempel veel lager is door dit via hun verloskundigenpraktijk aan te bieden. "En goede begeleiding is zó belangrijk. Het kan onder meer helpen om toch de stap te zetten voor een zo gewenste volgende zwangerschap. Andere verloskundigenpraktijken verwijzen vrouwen nu al naar ons door. Wij zijn heel blij dat we dat vertrouwen krijgen."
Voor de goede orde: verloskunde blijft de basis en het belangrijkste onderdeel van Zus en Zwanger. De tijd nemen voor zwangere vrouwen staat in de aanpak van Jessica en Vicky centraal.

"Collega Sterre maakt het team compleet en zorgt ervoor dat we deze tijdsinvestering in praktijk kunnen blijven brengen. Om een voorbeeld te geven: een standaard consult duurt tien minuten, wij gaan uit van een half uur. We doen er alles aan om de vrouwen die bij ons aankloppen te leren kennen en hen goede voorlichting te geven. Hoe werkt je lichaam, hoe gaat een bevalling in zijn werk? Dat is nog steeds echt nodig. Het geeft rust en draagt veel bij aan een geslaagde bevalling. En daar doen we het allemaal voor."

q  zusenzwangersliedrecht.nl