Jaarvergadering IJsclub Vooruitgang

bleskensgraaf • Donderdag 15 december vindt de jaarvergadering plaats van IJsclub Vooruitgang in Kaasboerderij De Graafstoom aan de Abbekesdoel 2 in Bleskensgraaf, met onder andere een bestuursverkiezing. Aanvang is om 20.00 uur. Na afloop is er een gratis verloting, dubbeltjesverloting en bingo.


Heftruck in brand 

molenaarsgraaf • Bij een bedrijf aan de Polderweg-oost in Molenaarsgraaf vloog dinsdagochtend een heftruck in brand. De brandweer van Brandwijk-Molenaarsgraaf ging ter plaatse om het vuur te blussen, waarna de beschadigde heftruck naar buiten werd gebracht.


Politie neemt dertien kilo illegaal vuurwerk in beslag

oud-alblas • De politie nam afgelopen week in Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas dertien kilo aan illegaal vuurwerk in beslag. De agenten bezochten vijf adressen. Er is tegen de verdachten proces-verbaal opgemaakt. Het ging alleen om knalvuurwerk.  


Stroomstoring door gebroken hoogspanningslijn 

regio • Een gebroken hoogspanningslijn van TenneT heeft ervoor gezorgd dat tussen de 35.000 en 45.000 mensen in de nacht van woensdag 30 november op donderdag 1 december enkele uren zonder stroom hebben gezeten. De storing begon iets na middernacht en was om 02.45 uur opgelost, meldde netwerkbedrijf Stedin. Al snel werd duidelijk dat de gebroken hoogspanningslijn de oorzaak was.


Verruiming subsidie herstel agrarisch en religieus erfgoed

regio • De Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten 2013 van de provincie Zuid-Holland is aangepast, zo hebben Gedeputeerde Staten onlangs besloten. Per 1 december 2022 wordt deze op een aantal onderdelen verruimd en is er een extra subsidiemogelijkheid voor agrarisch erfgoed gecreëerd.

De verruiming is, onder voorwaarden, van toepassing op de volgende rijksmonumenten: pastorieën en kosterswoningen in kerkelijk gebruik, klinkend erfgoed, zoals kerkorgels en klokkenspelen (nu ook mogelijk in combinatie met rijkssubsidie) en groot onderhoud van daken in de categorie agrarisch erfgoed (nieuwe eenvoudige subsidiemogelijkheid). Willy de Zoete, gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed: "Met deze verruiming van de subsidiemogelijkheden hoopt de provincie nog meer monumenteigenaren en hun betrokken vrijwilligers te ondersteunen bij het behoud van dit erfgoed. Daarbij biedt de subsidieregeling ook kansen voor mogelijke herbestemming. Zo kunnen we allemaal, nu en in de toekomst, ons erfgoed blijven bezoeken en ervan genieten.”