Zorgen staan op politieke agenda

regio • De mogelijke gevolgen van de stijgende energieprijzen voor verenigingen hebben ook de politieke agenda bereikt. De gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden buigen zich over het vraagstuk en komen met passende maatregelen.

In Molenlanden trok Doe Mee al aan de bel. In haar antwoord gaf het college van B&W toe, dat een aantal signalen is binnengekomen van verenigingen en stichtingen, dat op korte termijn financiële problemen zijn te verwachten door de gestegen energiekosten. Het dagelijks bestuur verwijst vooralsnog naar het landelijk in te stellen energieplafond, maar onderzoekt ook de mogelijkheid van een lokaal fonds in combinatie met verduurzamingsmaatregelen.
"Op dit moment wordt bekeken of sportclubs ondersteund zouden kunnen worden en zo ja, op welke manier. Na het nodige uitzoekwerk zal in november een voorstel in het college van B&W worden besproken", aldus Mathilda Poirot van de afdeling Communicatie.

Even afwachten

Bij gemeente Vijfheerenlanden weet Vincent Snelders de laatste stand van zaken. "Formeel hebben wij nog geen besluit genomen over het al dan niet (financieel) ondersteunen van maatschappelijke organisaties, waaronder sportverenigingen, als gevolg van de stijgende energieprijzen. Vooralsnog wordt gewacht op informatie vanuit het kabinet over eventuele ondersteuning vanuit het Rijk. De verwachting is dat deze informatie uiterlijk 1 december zal volgen."
Vijfheerenlanden zit overigens niet stil. "Aan maatschappelijke organisaties, waaronder alle sportverenigingen met een eigen accommodatie, is gevraagd naar de huidige en nieuwe energiecontracten, de financiële situatie als gevolg daarvan en de initiatieven en mogelijkheden om te verduurzamen. Mede afhankelijk van de informatie vanuit het kabinet en de uitkomsten van de inventarisatie, volgt een advies aan het college van B&W over de urgentie en de mogelijke vorm van ondersteuning inclusief maatwerkoplossingen. Daarnaast vergadert de gemeenteraad op 13 december over een, eerste, sportbeleid inclusief een kredietvoorstel voor het versneld ombouwen van alle veldverlichting naar ledverlichting."

Theo Sprong