• Het jubilerende koor Praising Voices uit Streefkerk.
• Het jubilerende koor Praising Voices uit Streefkerk. Foto: Aangeleverd

Vijftigste verjaardag Praising Voices

streefkerk • Nee, makkelijk hebben de koren het in de streek de afgelopen jaren niet gehad. Vergrijzing, teruglopende ledenaantallen; het maakt het des te opvallender dat Praising Voices de vijftigste verjaardag kan vieren. "Daar zijn we ook heel dankbaar voor", knikt voorzitter Ina Blok. "De omslag kwam toen we een aantal jaar geleden de oude naam, Lovende Stemmen, omgezet hebben in Praising Voices. Tegelijkertijd hebben we het repertoire aangepast en meer eigentijds gemaakt."

Het zorgde voor nieuwe aanwas en inmiddels een stabiel gezelschap van ruim veertig zangers en zangeressen uit Streefkerk, Bleskensgraaf, Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland én eentje uit Lekkerkerk. "Zij was bij een concert van ons jeugdkoor Joy; ze was daar zo enthousiast over dat ze ons opbelde met de vraag of we ook een koor voor volwassenen hadden. Nu komt ze trouw naar de repetities en de uitvoeringen." 

Trouw, dat is een belangrijke term bij de omschrijving van Praising Voices. De banden zijn heel vast. "We hebben dat heel goed gemerkt tijdens de coronaperiode. Het was best spannend hoe we daar doorheen zijn gekomen, maar het heeft de onderlinge verbondenheid eigenlijk nog groter gemaakt. We leven bij hoogte- en dieptepunten met elkaar mee. Ons koor is veel meer dan alleen zingen. Bijzonder is trouwens dat we nog steeds één lid hebben dat er bij het begin al bij was: Hinke Wielenga uit Streefkerk."

Nog een uitgangspunt: de deur staat voor iedereen open. Dirigent Vincent van Dam, al vele jaren muzikaal leider, weet voor iedereen, meer of minder getalenteerd een plek te vinden. "Het gaat veel meer om het plezier van samen zingen en je inzet", knikt Ina. "Al is het zeker niet vrijblijvend. We oefenen hard om bij uitvoeringen een zo mooi mogelijk resultaat neer te zetten."

Springlevend

Het initiatief van een groepje zanglustige Streefkerkers om 1972 een koor op te zetten, is nog steeds springlevend. Op het repertoire staan liederen uit allerlei hoeken: van duizenden jaren oude psalmen tot moderne Opwekkingsliederen en alles daar tussenin. Hoogtepunten uit het bestaan van Praising Voices zijn er voldoende. Ina noemt als eerste een uitvoering in de monumentale Laurenskerk in Rotterdam. "We zongen daar ter gelegenheid van het feit dat Vincent 25 jaar dirigent was. Een heel indrukwekkend concert in een prachtige ambiance. Daarnaast hebben we drie jaar geleden het oratorium Jozef uitgevoerd, ook een heel uitdagend muzikaal project. Dat gaan we niet uit de weg: we blijven volop in beweging."

Het jubileumconcert is op zaterdag 15 oktober in de hervormde kerk te Streefkerk. Medewerking verlenen jongerenkoor Joy, Diana Abspoel op hobo, Kees Alers op fluit, Kees de Bruin op piano, Johan den Hoedt op orgel, Jaap Klootwijk op klein slagwerk en Arne van Ommen als solist. De aanvang is 19.30 uur.

Geurt Mouthaan