Afbeelding
Foto: Stockfoto

Minder criminaliteit in Alblasserwaard dan in grotere politieregio

Algemeen

REGIO • Het aantal misdrijven in de Alblasserwaard blijft beduidend achter bij het gemiddelde van de rest van de regio.

Dat blijkt uit criminaliteitscijfers over het eerste half jaar van 2022, die de politie bekend gemaakt heeft.

Waar het aantal misdrijven in de gehele politieregio Rotterdam in het eerste half jaar van 2022 met 7 procent gestegen is ten opzicht van het jaar ervoor, is het aantal misdrijven in Alblasserdam met 16 procent gedaald. In Molenlanden is het aantal misdrijven licht gestegen: met 3 procent. In Papendrecht bleef het aantal misdrijven gelijk.

Alblasserdam
In Alblasserdam zijn er met name minder diefstallen van brom- en snorfietsen en gewone fietsen geweest, evenals diefstallen van en uit motorvoertuigen. Er is in Alblasserdam wel een duidelijke toename in overlast door verwarde of overspannen personen zichtbaar in Alblasserdam (+47 procent). Hiertegenover staat een daling in meldingen overlast jeugd (-36 procent).

Molenlanden
Het totaal aantal misdrijven in Molenlanden is met 3 procent toegenomen ten opzichte van de eerste helft van 2021. Bedreigingen en met name mishandelingen zijn toegenomen in Molenlanden. De cijfers zitten hiermee weer op het niveau van de eerste helft van 2020.

Net als in de complete regio Rotterdam is er in de gemeente Molenlanden een duidelijke afname in de verkeersoverlast (-24 procent) en meldingen overlast jeugd (-68 procent). Daarnaast kent de gemeente een duidelijke toename in burgengerucht (+46 procent) en overlast door een verward/overspannen persoon (+41 procent).

Papendrecht
Het totaal aantal misdrijven in Papendrecht is gelijk gebleven ten opzichte van de eerste helft van 2021. Er is wel een duidelijke toename in drugs/drankoverlast (+87 procent), burengerucht (+27 procent) en overlast door een verward/overspannen persoon zichtbaar in Papendrecht (+62 procent). Hiertegenover staat, voor het tweede jaar op rij, een daling in meldingen van overlast door jeugd (-49 procent).

De gemiddelde toename in de gehele politieregio Rotterdam, met 7 procent, wijt de politie aan de afgelopen twee coronajaren. “Tijdens deze periode was in de eenheid Rotterdam de horeca gesloten, vonden er geen evenementen en voetbalwedstrijden plaats en was er langere tijd sprake van een avondklok”, aldus de politie in haar verslag.

“Vanzelfsprekend had dat als gevolg dat er veel minder mensen dan gebruikelijk in de openbare ruimte waren en dat veel mensen thuis waren. Dit heeft in deze periode geleid tot een significante daling van geregistreerde misdrijven. In 2022 zien we dan ook met name de winkeldiefstallen, zakkenrollerij en andere vermogensdelicten, met name van diefstal van brom-, snor-en fietsen toenemen tot niveaus vergelijkbaar met 2019. Ook houden we weer fors meer personen aan voor rijden onder invloed, hetgeen ook een misdrijf is.”

Digitale criminaliteit
Ook ziet de politie een toename van de digitale criminaliteit. Tijdens de corona pandemie nam de cybercriminaliteit fors toe en we zien nu dat de geregistreerde vormen van deze criminaliteit afneemt maar nog altijd hoger is dan in 2019. De verwachting is dat deze vorm van criminaliteit een prominente plaats zal blijven houden in het totaal van het geregistreerd aantal misdrijven. Het slachtoffer zijn van deze vorm van criminaliteit heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners. Daarom wordt er intensief ingezet op preventie campagnes rond cybercrime om de inwoners weerbaar te maken tegen en bewust te maken van deze vorm van criminaliteit.