• Peter Overduin.
• Peter Overduin. Foto: Aangeleverd

De open deuren van De Overbuurman

BRANDWIJK • Deelcafé De Overbuurman aan de Kerkweg 10 in Brandwijk heeft in de persoon van Peter Overduin een nieuwe ‘Chef Dorpsgenoten’ en gaat op vrijdag 7 oktober eindelijk weer open.

Peter is nu nog werkzaam als rechercheur bij de politie, maar gaat over enkele maanden met vervroegd pensioen. Verder is hij dirigent van twee grote zangkoren die zingen voor de kankerbestrijding.

Wat motiveert je om vrijwilligercoördinator (of ‘Chef Dorpsgenoten’) te worden?
Peter: “Ik woon samen met mijn vrouw Annemarie sinds 2020 in Molenaarsgraaf. Na mijn pensioen wilde ik iets gaan doen voor de maatschappij en/of medemens. Maar dan wel iets met mensen en het liefst met organiseren. Dat is namelijk wat ik leuk vind. Mijn overbuurvrouw wees mij op de vacature Chef Dorpsgenoten. Precies wat ik zocht. Omgaan met mensen en organiseren. Mijn motivatie om dit te gaan doen is dus om iets te gaan betekenen voor de medemens. Dat de opbrengst van het Deelcafé De Overbuurman ook weer naar een goed doel gaat is natuurlijk ook prachtig.”

Wat spreekt je aan in De Overbuurman?
Peter: “Het is een locatie waar mensen terecht kunnen met vragen. Of gewoon voor de gezelligheid. Of voor hulp. De koffie staat klaar en wie komt wordt hartelijk ontvangen. Je moet niks, maar je mag alles. Er is steeds meer eenzaamheid, steeds meer mensen met en in de problemen. Mogelijk kunnen we een steentje bijdragen om het leven voor hen weer wat leuker te maken.”

Wat zou je graag willen bereiken met het Deelcafé?
Peter: "Met de vrijwilligers, zoals de bakkers, de gastvrouwen en gastheren, de wassers en de barista's, een plek creëren waar mensen zich thuis voelen, om hulp durven te vragen en dat het een gezellige ontmoetingsplaats wordt. Er zijn allerlei mogelijkheden om initiatieven te gaan ontwikkelen. We denken aan onder meer een fietstocht, een wandeltocht en een spelletjesmiddag.”
Voor wie is het?
Peter: "In principe is het voor iedereen. Voorlopig gaan we op dinsdag en vrijdag open van 14.00 tot 17.00 uur. Inmiddels hebben zich al een aantal nieuwe vrijwilligers aangemeld, maar meer zijn welkom. Later worden de openingstijden misschien nog verruimd. We zullen zien hoe het loopt.” Burgemeester Segers opent Deelcafé De Overbuurman vrijdagmiddag 7 oktober.