Lening om energie te besparen

molenlanden • Geld lenen tegen een lage rente om inwoners de kans te geven energiebesparende aanpassingen aan hun woning te voeren; dat het college van Molenlanden mogelijk maken met het opzetten van energiebesparingsabonnement.

‘Het stelt huiseigenaren in de gelegenheid om kostenneutraal energiebesparingsmaatregelen te nemen’, zo motiveert het college het voorstel, dat binnenkort wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De achterliggende gedachte: de kosten van de rente (ongeveer 2,5 procent) worden volgens burgemeester en wethouders bij woningen vanaf energielabel C volledig gedekt door de lagere energierekening. Het abonnement staat voor iedereen open, voor energiebesparende aanpassingen vanaf minimaal 5.000 euro.
De gemeentebestuurders verwijzen daarbij naar de nieuwe Rijksregeling die op 1 november ingaat. Huishoudens kunnen daarmee tot 5.000 euro renteloos lenen bij de landelijke overheid voor het doen van investeringen in energiemaatregelen. ‘Ons energiebesparingsabonnement sluit hierop aan.’ Inwoners die zo’n abonnement aangaan krijgen eerst een uitgebreid advies wat betreft financiering, subsidies en offertes. ‘Hiervoor betaalt de woningeigenaar 200 euro. Dit bedrag is niet kostendekkend. De rest legt de gemeente bij.’

De lening dient in tien jaar afbetaald te worden. Het geld kan ook gebruikt worden voor de overstap naar een niet-fossiele energiebron. Wat betreft het college gaat het energiebesparingsabonnement in het eerste kwartaal van 2023 van start.