Divers aanbod tijdens Open Monumentendag

regio • In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden openen zaterdag 10 september allerlei bijzondere locaties hun deuren in het kader van Open Monumentendag.

In de gemeente Molenlanden nemen de zes historische verenigingen de organisatie op zich. 'Duurzaamheid is in 2022 het thema voor deze dag. Een open deur gezien alle mooie en soms duurzame oude gebouwen en boerderijen die Molenlanden kent. Er is een aantal gebouwen dat alleen die dag geopend is, maar daarvoor is aanmelding wel nodig. Bezoekers krijgen dan een rondleiding. Er zijn meerdere rondleidingen gepland per dag.' Aanmelden en meer info voor kasteel Schelluinerberg, het Wisboomgemaal in Kinderdijk en het Waardhuis in Kinderdijk kan via www.hcmolenlanden.nl. Naast de open monumenten zijn er ook evenementen die in de kernen worden gehouden. Deze evenementen zijn te vinden op de sites van de historische verenigingen.

Tijdens Open Monumentendag zijn daarnaast drie historische dieselgemalen met unieke motoren in de Alblasserwaard voor het publiek geopend. De openstelling is van 10.00 tot 16.00 uur. Het betreft de volgende gemalen: dieselgemaal Polder Sliedrecht, Abbekesdoel 93a te Bleskensgraaf; dieselgemaal Over- en Neder-Slingeland, Postkade in Giessenburg; dieselgemaal Langerak, Nieuwpoortseweg 2 in Langerak. De oude dieselmotoren draaien deze dag. Info: www.gemalenalblasserwaardvijfheerenlanden.nl. 

In het kader van Open Monumentendag is zaterdag 10 september de Dorpskerk van Leerbroek geopend. Er staan vrijwilligers klaar om vragen te beantwoorden en bezoekers te wijzen op bezienswaardige elementen van het kerkgebouw. Teven wordt met fotomateriaal de historie van het kerkgebouw aan de Dorpsweg 10 en dorp getoond. Tijdens de openstelling zal het orgel bespeeld worden door organisten en is het mogelijk om als orgelliefhebber het orgel te bespelen. De kerk is open tussen 10.00 en 16.00 uur. Koffie/thee staat klaar voor de bezoekers. Een overzicht van alle open monumenten is te vinden op de site: www.openmonumentendag.nl.