Gemengde gevoelens bij boeren Alblasserwaard

giessenburg • Boeren uit de Alblasserwaard kijken met gemengde gevoelens terug op de bijeenkomst. Aan de ene kant zijn ze blij met de gelegenheid om hun verhaal te kunnen doen en met het feit dat er randvoorwaarden opgesteld worden richting de provincie, maar: "Er zijn er ook velen met een onbestemd gevoel naar huis gegaan", zoals Ad van Rees uit Brandwijk het omschrijft. "Er zit nog steeds een grote frustratie richting de overheid. Door het ontbreken van duidelijkheid over de randvoorwaarden is er veel onzekerheid en die is niet weggenomen. Maar de avond op zich is heel goed geweest. De gemeente verdient daarvoor een groot compliment."

Sander Stuij, boer in Ottoland en bestuurslid van het Agrarisch Jongeren Kontakt, valt hem bij. "Ik vond het vooral positief dat de wethouder nadrukkelijk stelde dat de landbouw gewoon moet blijven in de Alblasserwaard, dat die sector als beeldbepaler van het gebied absoluut moet blijven. Het geeft een begin van vertrouwen in de lokale politiek."

"Indrukwekkend." Zo typeert Cees de Jong, melkveehouder in Hoogblokland, de bijeenkomst. "Als er van de meer dan 350 boeren in de streek ruim driehonderd op komen dagen, dan toont dat de bereidheid om samen iets te bereiken. Ik vind het geweldig dat de gemeente dit mogelijk gemaakt heeft." Als één van de belangrijkste punten waarover eerst duidelijkheid moet komen, noemt De Jong het gelijke speelveld voor boeren met en zonder vergunning van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). "We moeten ernaar streven dat er wat dat betreft niemand buitenboord valt, of je nu wel of niet zo'n vergunning hebt."
In een eerder interview had De Jong al aangegeven het volste vertrouwen te hebben in de veerkracht en inventiviteit van de regio om zelf met oplossingen voor dit probleem te komen. "Dat hebben we in het verleden al meer bewezen. Ik vind het heel positief dat we met onze opstelling de landelijke en provinciale overheid aan de kant duwen en aangeven er zelf mee aan de slag te willen gaan."