Verwarring over regionale opvang Gelkenes

molenlanden • Eind september of begin oktober openen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en gemeente Molenlanden een tijdelijke centrale regionale opvang voor maximaal 60 Oekraïense vluchtelingen op het industrieterrein Gelkenes in Groot-Ammers.

De mededeling dat de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid de opvang van vluchtelingen coördineert en dat allerminst zeker was of Oekraïners uit gastgezinnen in aanmerking zouden komen voor opvang in de centrale opvang, zorgde voor onrust. Leen Breedveld van de stichting CCR: "Wij hoorden van de gemeente: 'Wij beslissen niet, dat doet de Veiligheidsregio'. Dat was een koude douche, vrijdag 19 augustus in het overleg met de ambtenaren. Die konden niks toezeggen."
"Er had een concretere toezegging moeten zijn vrijdag", zegt Breedveld achteraf. "Mensen die zich het afgelopen half jaar verschrikkelijk hebben in gespannen kunnen ze niet in de kou laten staan. Dinsdag 23 augustus heb ik burgemeester Theo Segers aan de telefoon gehad. De kou is uit de lucht. Er zijn concrete toezeggingen gedaan: alle Oekraïners in gastgezinnen in Molenlanden kunnen naar de Wilgenweg in Groot-Ammers. Daar ben ik verschrikkelijk blij mee. Ik moet ook zeggen: vanaf het begin is er goede communicatie geweest met de gemeente. In februari brak de oorlog uit, op 6 maart zat ik al aan tafel bij de burgemeester."

Een woordvoerder van de gemeente Molenlanden: "De opvang aan de Wilgenweg is een gemeentelijke opvanglocatie, waarmee we invulling geven aan de opgave die we als regiogemeenten gezamenlijk hebben om 2500 vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten. Daarom kijken we samen met de Veiligheidsregio naar een passende verdeling en opvang van vluchtelingen die zich in de regio aandienen: nieuw in Nederland of al elders verblijvend. Ook houden we er voor de Wilgenweg rekening mee dat een deel van deze vluchtelingen doorstroomt vanuit de huidige particuliere opvang in Molenlanden. Vorige week was niet duidelijk of particuliere opvang ook in beeld is. Dat is pas vorige week duidelijk geworden. In de komende weken zal duidelijk worden hoe de precieze invulling er uit gaat zien." 
In Molenlanden worden sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ruim 325 vluchtelingen particulier opgevangen.