• Johan Vonk met de tweejarige Toggenburger geit Suzanne 99, die algemeen kampioen werd.
• Johan Vonk met de tweejarige Toggenburger geit Suzanne 99, die algemeen kampioen werd. Foto: Aangeleverd

Johan Vonk wint de ‘Chris Bos Bokaal’ bij Kringkeuring Hoornaar

Algemeen

HOORNAAR • De Kring van Geitenfokverenigingen ‘Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden’ organiseerde op 27 augustus de Kringkeuring voor geiten in Hoornaar. De tweejarige Toggenburger geit Suzanne 99 werd die dag uitgeroepen tot algemeen kampioen geiten. Eigenaar Johan Vonk kreeg de daarbij behorende ‘Chris Bos Bokaal’ uitgereikt.

Zaterdag werd de keuring om 09.00 uur geopend en daarna werden er 19 individuele rubrieken gekeurd door de heren Paul van de Bunt en Theo van der Meer. 70 dieren van de vijf door de NOG erkende rassen verschenen in de ring.

Er verschenen maar liefst zeven eigenaarsgroepen lammeren in de ring, aangevoerd door de uniforme groep Toggenburger lammeren van Antoinette van Zutphen uit Tull en ‘t Waal.

En niet minder dan zes eigenaarsgroepen volwassen geiten vulden de ring en tot meest uniforme groep werd het Toggenburger drietal van fam. Schenk uit Nieuwerkerk gekozen. Deze 13 groepen zorgden voor een imponerend geheel, zowel in kwaliteit als in kwantiteit.

Na de individuele rubrieken werd de beste zelfgefokte éénjarige melkgeit gekozen: Suzanne 122 van Johan Vonk uit Meerkerk. Tot Geit met het beste uier werd Roelofje van de Lage Landen van fam. Schenk uit Nieuwerkerk uitgeroepen.

Bij de verkiezing mooist getoiletteerde lam van de keuring kon deze titel Franka van de Oude Schuur van Pieter Schoenmakers uit Oirschot, met begeleider Pim, niet ontgaan.

Meerdere dieren zijn door het inspecteurs in het stamboek opgenomen of herkeurd.

Toggenburger geitlam Suzanne 127 van Johan Vonk uit Meerkerk behaalde bij het algemeen kampioenschap het hoogste aantal en zij mag zich algemeen kampioen lammeren 2022 noemen.

Daarna kwamen de raskampioenen bij de geiten in de ring en ook zij kregen punten variërend tussen 6 en 12 van de jury. En ook bij dit kampioenschap kreeg één van de geiten de volle score van 48 punten.

De tweejarige Toggenburger geit Suzanne 99 werd uitgeroepen tot algemeen kampioen geiten van de Kringkeuring in Hoornaar en uit handen van keurmeester Theo van der Meer uit Haarle kreeg eigenaar Johan Vonk de ‘Chris Bos Bokaal’ uitgereikt. Deze bokaal werd voor de vijfde keer uitgereikt én zelfs voor de derde keer aan Johan Vonk.