De Avelingen

Politieke partij Doe Mee is voorstander van plaatsing windturbines in de Avelingen met als motto:

‘Zonder windmolens redden we het niet’. Het klinkt als een bezweringsformule om een rampscenario te voorkomen. Het kan zomaar uit de koker van de windturbine lobby komen. Dat de aarde verontrustend snel opwarmt valt niet meer te ontkennen; evenmin dat het exploiteren van turbines een lucratieve business is. Ze hanteren daarbij nogal geraffineerde trucs door hun projecten

namen te geven als Meewind of Knotwilg. Daarmee willen ze de suggestie wekken dat ze niet alleen het milieu maar ook de omgevingswaarden willen sparen. Natuurlijk leveren windturbines een bijdrage aan de energietransitie met name in de winter als zonnecellen weinig energie leveren.
Zonder windmolens redden we het niet mag dan het adagium zijn van beslissingsbevoegden en windturbine exploitanten. Onafhankelijke sterkstroomingenieurs (zij die er verstand van hebben) stellen dat we er zonder kernenergie niet komen. Tegen kernenergie, als noodzakelijke aanvulling op het wisselende aanbod van zon- en windenergie, bestaan nogal wat irrationele bezwaren. Een ludieke, maar onweerlegbare onderbouwing van de overdreven angst voor kernenergie geeft Arjan Lubach in zijn voordracht van nov. 2018. Ondanks ¾ eeuw onderzoek is kernfusie nog niet bruikbaar als energiebron. Voorlopig zijn we nog afhankelijk van reactoren die kernsplijting gebruiken. Aan plaatsing van windturbines kleven veel nadelen:

– Het natuur en recreatie gebied ‘De Avelingen’ worden opgeofferd.

– Het woongenot van velen wordt aangetast.- Die zwaaiarmen veroorzaken horizonvervuiling die in de verre omtrek zichtbaar is Die windturbines voegen minder dan 0.1% toe aan het totaal gerealiseerde windvermogen toe. Is dat de aantasting van ons woonmilieu en het om zeep helpen van een natuurgebied waard? 

Zonnecellen op daken en industriële gebieden en turbines op zee zijn goede oplossingen. Maar zonder aanvullende kernenergie redden we het niet omdat het aanbod van schone energie zeer wisselend is.

G.M.J. van Noordennen, Hoornaar


Repair Café 

nieuw-lekkerland • Op woensdag 10 augustus van 10.00 tot 13.00 uur wordt op het Kringloopplein aan de Ambachtsweg te Nieuw-Lekkerland weer een Repair Café gehouden. Voor meer informatie: Kees Verbaan via 06-53335812.