• Vlnr: Dick de Kock, Nel Elzinga en Paul Huijsdens.
• Vlnr: Dick de Kock, Nel Elzinga en Paul Huijsdens. Foto: Anne Marie Hoekstra

Huurdersstichting zoekt jonge mensen

nieuw-lekkerland • Woningcorporatie Lek en Waard Wonen en huurdersstichting Langs de Lek willen de jonge doelgroep graag betrekken bij hun activiteiten.

"We hopen dat jongeren willen meepraten, dat ze ook bestuursfuncties willen vervullen in onze stichting", zegt secretaris Nel Elzinga van Langs de Lek. Paul Huijsdens, directeur-bestuurder van Lek en Waard Wonen: "Het gaat om mensen van 23 tot ongeveer 40 jaar. De corporatie is bezig met de woonvraag van de toekomst. We willen als corporatie ook over twintig jaar een goede huisvester zijn. Van belang is dus om niet alleen de behoefte van ouderen maar ook van jongeren in kaart te brengen. We willen dus de huurdersstichting intensief bij dit proces betrekken. Nu hebben we een iets oudere vertegenwoordiging en praten we niet met jongeren. We willen van hen horen wat hun behoefte is voor de toekomst. Misschien willen ze communiceren via de app of Facebook? Misschien moeten we digitaal gaan overleggen." Elzinga: "Dan kun je huurders makkelijk polsen, om te horen hoe ze ergens over denken."

Geen tuintje

Pratend over generatieverschillen noemt Elzinga de tuinen als voorbeeld. "Jongeren hebben minder tijd voor hun tuintje, ouderen ergeren zich eraan als tuinen minder netjes zijn in hun straat. Misschien zeggen jongeren: we hoeven helemaal geen tuintje. Dan kan de corporatie daar rekening mee houden bij het plannen van nieuwbouw."
Huijsdens: "We willen woningen creëren waar jongeren behoefte aan hebben."

Alle huurders van Lek en Waard Wonen zijn lid van de huurdersstichting. Het gaat om de hoofdbewoners van 2.550 woningen. Elzinga: "Maar als er op een avond 25 mensen komen, zijn we al blij." Huijsdens: "Dat is een landelijk beeld." Voorzitter Dick de Kock: "Mensen die komen, zijn meestal boven de vijftig jaar. Het is belangrijk dat er een vertegenwoordiging is die de belangen van alle huurders en woningzoekenden behartigt. Er zitten acht mensen in ons bestuur, grotendeels zeventigplussers. Het jongste bestuurslid is een veertiger. Zelf ben ik nu 77 jaar. Er komt een moment dat ik moet stoppen. Ik zit sinds 2014 in het bestuur en ben nu voorzitter."

Elzinga vindt het heel leuk om mee te praten. "We hebben een stem gehad toen het ging over duurzaamheid, leefbaarheid en beschikbaarheid. We hebben als stichting voor elkaar gekregen dat huurders goed worden voorgelicht. Het lidmaatschap kost tijd, maar het geeft ook voldoening."
De drie beamen dat het wegblijven van jongere huurders kan betekenen dat de corporatie en de stichting hun werk goed doen. Elzinga: "Ik hoor inderdaad vaak dat het prima gaat." Huijsdens: "Maar het gaat om nadenken over je toekomst. Ons bestuur praat ook met de gemeente, over bijvoorbeeld het voorzieningenniveau in de dorpen. Door je stem te laten horen, kun je een gemeente misschien activeren."
De Kock: "Niet iedereen hoeft bestuurslid te worden, mensen kunnen ook deelnemen aan een gespreksgroep over bijvoorbeeld de betaalbaarheid van woningen. De uitkomst van die gesprekken kunnen we onder de aandacht brengen bij de corporatie."

Generatie kwijt

Huijsdens weet dat veel jonge mensen een woning zoeken. "Op het moment dat we een geluid kunnen laten horen namens jongeren, kunnen we ons voor woningen voor jongeren harder maken bij de gemeente. Want een belangrijk deel van onze jongeren is niet in staat om te kopen en is vaak gedwongen uit te wijken naar omliggende steden. Daardoor raak je als gemeente een generatie kwijt."

Lek en Waard Wonen is actief in zes dorpen. "Ons woningbezit is verdeeld over Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers, Streefkerk, Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. Ongeveer 60 procent van onze hoofdhuurders is boven de 55 jaar. Een deel van hen heeft natuurlijk wel kinderen thuis wonen. Als die kinderen ingeschreven staan bij Woongaard, mogen ze zich bij ons aanmelden en meedenken over de toekomst."

Anne Marie Hoekstra