Informatieloket stikstof voor boeren

regio • Gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) is bezig een informatieloket op te zetten, waar boeren met hun vragen rond de stikstofproblematiek terechtkunnen. Dit loket zal waarschijnlijk kort na de zomervakantie beschikbaar komen.


Extra steun voor biologische boeren

regio • De provincie Zuid-Holland gaat koplopers in de kringlooplandbouw, zoals biologische, natuurinclusieve en kringloopboeren, extra ondersteunen bij de uitvoering van het stikstofbeleid. Ook worden hun prestaties meegewogen in de gebiedsgerichte aanpak. Een motie van het CDA hiervoor werd door een ruime meerderheid van de Provinciale Staten aangenomen.

Het college van Gedeputeerde Staten beloofde tot een plan te komen om PAS-melders te legaliseren. Daarnaast gaat de provincie een regeling uitwerken om bij de minister aan te dringen op een schaderegeling voor agrarische bedrijven, omdat zij nu geconfronteerd worden met een lagere waarde voor hun bedrijf.


Omgekeerde vlaggen blijven hangen

molenlanden • De gemeente Molenlanden heeft vooralsnog geen plannen om de omgekeerde Nederlandse vlaggen uit de openbare ruimte weg te halen. Dat meldt een woordvoerder van het gemeentebestuur desgevraagd. ‘We doen dat alleen als er onveilige situaties ontstaan.’ 

Op diverse plekken in Molenlanden zijn bij kruisingen aan lantaarnpalen omgekeerde vlaggen bevestigd, als onderdeel van de protestacties tegen de stikstofplannen. 'Als de vlaggen langere tijd blijven hangen, zullen we de situatie opnieuw bekijken.' Rijkswaterstaat liet afgelopen week weten omgekeerde vlaggen langs snelwegen weg te halen, om onveilige situaties door bijvoorbeeld losrakende vlaggen te voorkomen. Verschillende gemeenten hebben deze beslissing ook genomen.