• Melle Koorevaar en Lucas Mourik openen al rennend het boerenlandpad.
• Melle Koorevaar en Lucas Mourik openen al rennend het boerenlandpad. Foto: Geurt Mouthaan

Boerenpad Goudriaan in ere hersteld

goudriaan • Jelmer den Hartog zag het met regelmaat: wandelaars die langs de Noordzijde op zoek waren naar een doorsteek door de weilanden, om even verderop over de kade door de polder te kunnen lopen. "Er was een pad, een honderd meter verderop, maar dat is niet meer in gebruik", vertelt hij. "Vandaar dat ik het idee kreeg om achter ons recreatief bedrijf een nieuw boerenlandpad open te stellen."

Het pad voert vanaf de Noordzijde 48a het land in, om daar aan te sluiten op de kade. Linksaf slaan, voert naar de Westermolen langs de N216; rechtsaf kom je uit op de ruilverkaveling tussen Goudriaan en Noordeloos. Het levert twee 'ommetjes' op van respectievelijk vijf en zes kilometer. Om dit te realiseren had Den Hartog wel de medewerking nodig van twee Goudriaanse melkveehouders: Jan Arie Koorevaar en Martin Mourik. "De wandelaars zullen over hun land heenkomen. Zij waren meteen enthousiast om hun land open te stellen." 

Een bijdrage leveren aan de gemeenschap, is wat betreft Martin Mourik een belangrijke drijfveer. "Als je weet dat inwoners van het dorp en mensen van buiten door de streek willen wandelen, dan geven we daarvoor graag de ruimte. We zijn ook trots op wat we doen als boeren en laten dat waar mogelijk zien." 

Jan Arie valt hem bij: "Wat je hebt, moet je delen. Zeker in de huidige tijd van polarisatie is het goed om zoiets op te zetten. Geen tegenbeweging, maar een voorbeweging; ik hoop dat het ook anderen inspireert om de samenwerking voor dit soort initiatieven te zoeken."

De eensgezindheid was groot en wat het drietal betreft had het in een weekje gepiept geweest. Maar om alles officieel vast te kunnen leggen, kregen ze te maken met de provinciale regelgeving. "Daardoor heeft het uiteindelijk een driekwart jaar geduurd voor alles rond was", knikt Jelmer. "Er moest wel het een en ander aangepast worden om het boerenlandpad klaar te krijgen. Zo moest er een brug komen om te voorkomen dat wandelaars in weilanden met koeien terecht kunnen komen en zijn er overstapjes naast hekken gemaakt, zodat je door kunt lopen zonder dat deze open hoeven."
De werkzaamheden zijn afgerond, de paaltjes met bewegwijzering van het Wandelroutenetwerk Alblasserwaard staan klaar. Leerlingen van de plaatselijke basisschool De Fakkel kwamen dinsdagochtend langs voor de officiële ingebruikname. Christel den Hartog knipte een lint door, waarna Lucas Mourik en Melle Koorevaar door een spandoek rennen, met daarop de tekst #trotsophetboerenlandpad. Tenslotte werden de aanwezige kinderen getrakteerd op een ijsje.

Openstellingsvergoeding

"We hopen veel wandelaars welkom te mogen heten", stellen Koorevaar, Den Hartog en Mourik. "Vanuit de provincie en in goede samenwerking met de gemeente Molenlanden krijgen we een bijdrage om het onderhoud uit te voeren. Dit wordt een onderhoudssubsidie genoemd, maar wij vinden het een openstellingsvergoeding. Want daar gaat het om: onze streek openstellen om er mensen van te laten genieten."

Geurt Mouthaan