'PFAS in onze moestuin'

'Uitslagen moestuinonderzoek komen later' was voorpaginanieuws afgelopen week! Helaas is na een jaar (ja, je leest het goed!)  nog steeds niet bekend wat de uitslagen van het onderzoek zijn. Volgens wethouder Jan Lock moet het allemaal nauwkeurig gebeuren. Tritium heeft monsters genomen en laten analyseren. Daarna moet een adviesbureau (Arcadis) de resultaten beoordelen. Dan komt de GGD die samen met de gemeenten zorgen voor een 'bruikbaar' advies.

Volgens mij moeten ze zo spoedig mogelijk de getallen publiceren van monsters uit moestuinen in onze gemeenten! Waarom wachten op een advies? Iedereen weet dat die kankerverwekkende troep, die nog dagelijks wordt uitgestrooid over de Alblasserwaard, overal inzit. We willen alleen weten hoeveel, zodat iedereen zelf kan bepalen al dan niet door te gaan met de teelt van eigen groenten! Wachten op advies van de overheid? Daar zitten we niet echt op te wachten. Die vinden stikstof en CO2 duidelijk veel gevaarlijker. 

Beste Jan Lock, grijp in en laat de getallen op tafel komen, dan kunnen we zelf conclusies trekken! Of wil je dat we nog een jaar langer gevaar lopen onszelf te vergiftigen?

Joop van Ooijen, Giessenburg


Riet in brand

nieuwpoort • Brandweer Langerak-Nieuwpoort rukte dinsdagavond uit omdat er langs de Lekdijk riet in brand stond. Met wat extra hulp was het vuur snel onder controle.