• LogosAlblasserwaard biedt streekbewoners gedegen bijbelonderwijs.
• LogosAlblasserwaard biedt streekbewoners gedegen bijbelonderwijs. Foto: Geurt Mouthaan

Nieuwe bijbelcursus in de Waard

alblasserwaard • Er zijn zoveel mensen met gedegen bijbelkennis in de streek; het doel van LogosAlblasserwaard is hen de gelegenheid geven die te delen. Dat stelt dominee Jan Klein uit Bleskensgraaf, één van de initiatiefnemers en bestuurslid. "Het mooie daarvan is: omdat deze mensen zelf uit de Waard komen, spreken ze ook de taal van de Waard. Dus denk niet dat al die geleerdheid te moeilijk voor je is. Zij leggen in eenvoudige taal uit waar het om gaat, maar zonder dat het geklets wordt. Dat is eigenlijk het belangrijkste."

De aanleiding was een vraag van twee streekgenoten aan Klein. "Zij zochten iemand die betrouwbaar bijbelonderwijs kon geven. In de praktijk merkten ze dat veel cursusleiders wel heel enthousiast zijn, maar te weinig kennis hebben van de Bijbel. De grondtekst, Hebreeuws/Aramees en Grieks, lezen ze niet zelf. Daarbij houden ze bij hun uitleg van de Bijbel weinig rekening met de cultuur waarin het geschreven is. Vaak hoor je dat er teksten uit de Bijbel op het leven van nu worden toegepast, waar dat niet gepast is. Uit dit gesprek is de cursus LogosAlblasserwaard ontstaan." 

Samen met andere inwoners van Bleskensgraaf, onder wie Corné Egas, Koos Oosterwijk en Anita Damsteegt, werden meerdere ervaren en kundige docenten aangetrokken. "Zij zijn zeer bekwaam in het vak dat zij geven. Om een voorbeeld te noemen: dominee Van den Herik is enkele jaren geleden gepromoveerd op het tempelvisioen in Ezechiël. Hij weet ontzettend veel van het Oude Testament af. Daarin gaat het om de weg die God gegaan is met de mens, met Israël, een weg die verder gegaan is in het Nieuwe Testament. A. van Soest heeft daarnaast jarenlang les gegeven aan studenten van het Hoornbeeck over hoe zij met mensen in het werkveld verantwoording van hun geloof af kunnen leggen. Het vak apologetiek, dat door hem gegeven wordt, vinden wij bijzonder belangrijk. Een goed bericht wil je graag vertellen, zeker dus dit goede bericht. Maar dat is niet altijd makkelijk waar mensen onwetend zijn, of zich bewust van het evangelie hebben afgekeerd. Samen met de cursisten gaan we in gesprek hoe je dat nu het best aan kan pakken."

Hij vervolgt: "Of neem professor De Vries. Hij geeft ethiek op de TU Delft. Als het gaat om vakbekwaamheid ben je bij hem aan het goede adres. De techniek biedt ons enorm veel mogelijkheden en geeft ons bijzonder veel gemak, maar belooft ze ons niet teveel? Het paradijs wordt ons hierin voor ogen gesteld, maar het verandert het hart van de mens niet." 

Het unieke van de cursus is volgens Jan Klein dat de docenten vanuit het geheel van de Bijbel in gesprek gaan met de mensen. "Er worden geen wilde theorieën uit de mouw geschud, maar gedegen onderwijs gegeven, staand met twee benen in deze tijd. Daarbij wordt niet vergeten dat wij niet de eersten zijn die de Bijbel lezen. Overigens komt dat weer terug in het vak kerkgeschiedenis wat Augustinus-kenner dr. B.J. ten Hove geeft. Hij is de enige die niet uit de streek komt, de andere docenten komen allen uit de Alblasserwaard." En met een glimlach: "Als het kon zou ik mezelf opgeven voor de cursus. Het lijkt me razend interessant om hierover met elkaar het gesprek aan te gaan."

Voor de cursus schrijven deelnemers zich in principe voor één jaar in. "Als het goed bevalt kun je natuurlijk het jaar daar op weer komen." De bijeenkomsten vinden plaats in het gebouw van de School met de Bijbel te Bleskensgraaf. Op de website van LogosAlblasserwaard kunnen belangstellenden meer informatie vinden en kunnen zij zich ook opgeven voor de cursus. De lessen worden gegeven op zaterdagochtenden, om de week, zes keer voor de jaarwisseling en zes keer na de jaarwisseling. "Laat ieder vanaf 18 tot 100 jaar zich van harte welkom weten."

q  logosalblasserwaard.nl