Afbeelding
Foto: Anne Marie Hoekstra

Boer Jasper Meerkerk: 'Bewustwording is nodig'

alblasserwaard • Agrariër Jasper Meerkerk uit Nieuw-Lekkerland had nog nooit echt nagedacht over de risico’s van een dijkdoorbraak voor zijn bedrijf. Hij werkte mee aan een onderzoek en zegt nu: ‘Misschien moet de overheid bij een watersnood besluiten tot ontruiming en heeft de boer er even geen zeggenschap over.’

Meerkerk heeft 120 koeien (melk-, vleeskoeien en vleeskalveren), diverse andere beesten en een zorgboerderij. “De veiligheid van de zorgboerderij heeft bij mij prioriteit”, vertelt hij in een ruimte boven de stal aan de Schoonenburgweg. Meerkerk is bang dat het voor evacueren van vee al snel te laat is, mocht het misgaan met de dijken. “Er kunnen zes koeien in een kar. Als boer kun je een evacuatie niet zelf organiseren, dus de Veiligheidsregio zou moeten coördineren. Misschien moet de overheid bij een watersnood besluiten tot ontruiming en heeft de boer er even geen zeggenschap over.”

Heuvel

Aan de Schoonenburgweg leven ongeveer tweeduizend dieren, schat Meerkerk. "Dat is nog maar één weg. Er zit hier ook een varkensboer. Hoe evacueer je duizend varkens? Volgens de onderzoekers zou je er op tijd bij zijn als je de dieren binnen 48 uur kunt evacueren. Hoe ga je zoveel dieren op tijd weg krijgen? Je kunt niet alle koeien uit de omgeving op de Schoonenburgse heuvel stoppen." Hij vraagt zich ook af hoe dat moet met het voeren van alle vee. "Als je vee gaat weghalen, moet je ook het voedsel doen. Anders ben je het kuilgras kwijt.”

Ondanks zijn kritische vragen vindt Meerkerk het goed dat Joris Wijnker en Stefan Leinenga werken aan bewustwording. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen zich afvragen: zijn mijn routes vrij? Soms zijn die zo krap dat er geen vee te laden valt. Misschien kan de gemeente daar een rol in spelen, samen met LTO wellicht, om aan bewustwording te werken.”

Euthanaseren

Wet- en regelgeving zou in geval van een watersnood aangepast moeten worden, zegt Meerkerk. “Regels voor diergezondheid en biologisch boeren moeten dan even niet tellen.” Wat zou de Lekkerlandse boer doen als blijkt dat evacueren niet meer lukt? “Euthanaseren is pas een optie als je zeker weet dat evacueren geen optie meer is. Als ik nu een zieke koe heb die ik moet euthanaseren, vind ik dat al heel naar.”

Meerkerk heeft nog een advies voor de onderzoekers. “Er moet ook gekeken worden naar het niveau waarop een stal ligt. Onze stal staat 80 centimeter boven maaiveld. Ik weet van een boer die er maar 30 centimeter boven zit. Dat heeft invloed op de keuzes die je moet maken. Naar mijn idee is dat vergeten.”