• De Zwerver pakte knap de tweede plaats in 2F.
• De Zwerver pakte knap de tweede plaats in 2F. Foto: Richard van Hoek

regio • Voor de ene ploeg is het een toetje, voor de andere vereniging een teleurstelling. Over ruim een week weten we wie er promoveert, degradeert of volgend voetbaljaar in dezelfde klasse blijft spelen.

"Het is nog geen hosanna. Maar tegen GJS hebben we in ieder geval een goede generale repetitie gehad met een 6-2 overwinning", trapt Leon Elands af. De Gorcumse oefenmeester wist met ASV Arkel ternauwernood te ontsnappen aan rechtstreekse degradatie. In 2F werd Sleeuwijk het kind van de rekening. "We gaan ons richten op de thuiswedstrijd tegen BLC. Gelukkig sluiten enkele spelers weer aan. Remie Schuurman heeft alweer de nodige minuten gemaakt en ook Stefan van Hulst lijkt op tijd fit te zijn voor komende zaterdag."
Elands nuanceert het thuisvoordeel. "Uit of thuis maakt geen verschil, je moet er in deze fase vol voor gaan. Ik ken BLC vanuit mijn Woudrichem-tijd en via collega's heb ik de nodige informatie ontvangen. BLC is een voetballende ploeg en dat ligt Arkel wel. Mijn spelers willen ook altijd mooi voetballen, maar dat kan niet altijd. Die instelling -er altijd vol voor gaan- zit nog niet helemaal in het DNA van mijn spelers. Afgelopen weken was ik een paar keer boos en heb ik zelfs een keer met de deur gegooid. Er wordt in mijn ogen te weinig geleverd. Een eenmalige actie, want van Philip den Haan heb ik geleerd dat je zo'n actie maar één keer kan doen."

De Zwerver verkeert in een heel andere situatie. De ploeg van trainer Joery van der Waal liet na de winterstop een flink aantal fraaie overwinningen noteren en eindigde spectaculair als tweede in de tweede klasse F. “We gaan met een lekker gevoel de nacompetitie in”, zegt Van der Waal. “Op de trainingen heb ik de voorbije weken bewust de nadruk gelegd op ‘onderhouden’ en ‘fit blijven’. We zijn klaar voor ons eerste treffen tegen MZC’11. Veel informatie over die club heb ik niet. De komende dagen zal ik mijn licht eens opsteken bij VVGZ, afgelopen seizoen een tegenstander van de Zeeuwen. En voor de rest gaan we bij De Zwerver vooral uit van onze eigen kracht. Als wíj ervoor zorgen dat we goed spelen, dan kunnen we deze drie finales aan.”

Een voetbalverdieping lager zit zijn collega Ferry van Dijk in hetzelfde schuitje. Ook Groot-Ammers moet het vege lijf zien te redden. "Maar ik ben bijzonder blij dat we uit geslagen positie de nacompetitie hebben gehaald. Net als Arkel zijn ook wij er nog niet. We gaan het zien, het zijn sowieso wedstrijden op zich. De focus gaat eerst op 14 juni. Ik heb er alle vertrouwen in. We zitten in een goede flow en moeten zorgen, zeker voor onze fanatieke supporters, dat we derdeklasser blijven." 

Zuur

Dat hoopt Maarten van Gastelen van buurman De Alblas nou net niet. "Op vijf minuten voor het eind tegen Ameide waren we nog kampioen. Helaas scoorde Alblasserdam in de slotfase nog twee keer en pakte de titel. Terecht, als je van de laatste elf wedstrijden er tien wint. Bij ons zat het even tegen na de winterstop. Met Jeffrey Gelderblom, Jesse Steegwijk en Natanja den Haan misten we toch drie belangrijke basisspelers." De ontknoping op de laatste speeldag was even zuur. "Het blijft voetbal en dat maakt het ook zo mooi. Dat zag je bij ADO Den Haag - Excelsior ook. Maar ik heb supergoede hoop en we geven twee weken vol gas. Wij zijn goed voorbereid voor de openingswedstrijd tegen Vuren."
Een dorp verder gaat de Streefkerkse selectie van Pieter Lagendijk onbevangen 'het toetje' in. "We hebben ons het hele seizoen bescheiden opgesteld, maar dat kan nu niet meer. Promotie komt misschien te vroeg, maar we gaan wel voor drie potjes. Na onze thuisnederlaag tegen Alblasserdam ging de tweede periodetitel naar Dilettant, die direct zijn gestopt met voetballen. Streefkerk niet, onverschrokken en stoïcijns hebben we de lijn doorgezet. En dat is het verschil met andere ploegen. We zijn 'steady' en pakken niet voor niets uit de laatste vijf wedstrijden dertien punten." Lagendijk heeft er zin in. "Supergaaf, mijn ploeg kent geen angst. We nemen de vorm van de dag mee."


Jan Timmer en Theo Sprong