• Een schets van de nieuwe wijk ten noorden van Sliedrecht.
• Een schets van de nieuwe wijk ten noorden van Sliedrecht. Foto: Gemeente Sliedrecht

Sliedrecht: 1500 huizen ten noorden A15

sliedrecht • De gemeente Sliedrecht wil ten noorden van de A15 in het plan Sliedrecht Noord tussen de 12 en de 1500 nieuwe woningen realiseren. De wijk komt aan weerszijden van de provincialeweg richting Bleskensgraaf en wordt volgens de plannen van de snelweg en de spoorbanen gescheiden door een ruime groenstrook.

Wethouder Ton Spek presenteerde het voorstel afgelopen week aan de Sliedrechtse gemeenteraadsleden. Hij gaf aan te hopen om na vele jaren de Alblasserwaardse polder in te kunnen gaan met woningbouw. "Hoe mooi zou het zijn als we straks de barrière van de Merwedelingelijn en de A15 hebben geslecht en een groene long in Sliedrecht hebben gerealiseerd." Eén van de betrokkenen bij de planvorming stipte dat later tijdens de presentatie ook aan: "Dit gebied heeft potentie om woongenot toe te voegen en biedt de kans om het feit dat we nu opgesloten zitten in die infrastructuur te doorbreken. Maar het is ingewikkeld en complex om daar te bouwen, onder meer vanwege de slappe ondergrond."

Wethouder Spek benadrukte 'geen tweede Wijngaarden' te willen realiseren. De bestaande bouw en de nieuwe wijk zullen dan ook wat hem betreft, ondanks de tussenliggende groenstrook van ongeveer tweehonderd meter in de breedte, nadrukkelijk met elkaar verbonden dienen te blijven. Aan de andere kant dient de noordzijde van de nieuwbouw, in de richting van Wijngaarden, volgens de plannen zo min mogelijk robuust te zijn. Dat willen de plannenmakers bewerkstelligen door onder meer daar de vrijstaande woningen en de tiny houses te plaatsen. "Een heel ontspannen manier om de begrenzing richting de polder te maken."

In de groenstrook, een nieuw park voor Sliedrecht, komen als het aan het gemeentebestuur ligt nieuwe fiets- en wandelroutes, waar mensen vrij kunnen recreëren, sporten, spelen en elkaar ontmoeten. "Aan de dorpskant hebben we nu hoogbouw bedacht en hoe dichter je naar de polder komt, hoe lager de bebouwing wordt. De bedoeling is dat er in die wijk zo’n 1500 woningen verrijzen, zowel huur- als koopwoningen. We weten dat bouwen in in de polder iets van ons vraagt en we willen geen Vinex in de polder", reageerde Ton Spek in de lokale krant van Sliedrecht. 

De bedoeling is dus om te beginnen met binnenstedelijk bouwen, zo vertelt Spek. "Daarna moet de voetbalvereniging verhuizen naar de andere kant van het spoor en ik hoop dat we tegen 2030 een heel eind zijn met bouwen.”