• Esther van Santen, Kick Spijkerman, Michael van Hoorne, Sita Vermeulen en Stijn Mac Gillavry.
• Esther van Santen, Kick Spijkerman, Michael van Hoorne, Sita Vermeulen en Stijn Mac Gillavry. Foto: Robin Kamphuis.

'Eén dag in je leven de allerbeste'

molenaarsgraaf • Zo'n twee miljoen kijkers zagen tijdens de live-uitzending van het Musical Gala op NPO1 hoe een dolblije Michael van Hoorne namens het team de felbegeerde Musical Award kreeg. "Dit is de kroon op tien jaar heel hard werken", zei hij tijdens zijn dankspeech. "Kinderen moeten naar het theater. Het prikkelt hun verbeelding, maakt ze creatief, maar bovenal, het maakt ze heel gelukkig. En daarom is het zo goed dat deze prijs na elf jaar weer terug is op dit Gala." 

Een paar dagen erna is de gewone gang van zaken weer teruggekeerd op het hoofdkantoor van Van Hoorne Entertainment. Hoewel? "We zitten nog wel een beetje op een roze wolk", stelt Michael van Hoorne met een brede lach. "Het is gewoon fantastisch om één keer in je leven ergens de allerbeste in te zijn. Dus daar genieten we met z'n allen echt nog wel van na." Het is met recht een prestatie: de Molenaarsgraafse ondernemer stapte zo'n twintig jaar geleden zonder enkele ervaring in deze wereld en moest zijn plek van nul af veroveren. "Dit is zo'n mooie erkenning voor het werk dat we verzet hebben."
Die prettige nasmaak komt deels door de waardering voor de productie zelf: vele tienduizenden kinderen genoten van de familiemusical 'Belle en het Beest' en het publiek stemde massaal voor deze productie. Zeker zo belangrijk is de erkenning die deze tak van de musicalwereld met het uitreiken van de award krijgt. Want waar musicals voor volwassen al vele jaren volop in de spotlights staan, geldt dat nog niet voor de shows voor kinderen. "Voor mij is dat al jaren een uitdaging om die aandacht en waardering wel te krijgen. We verdienen dat: alleen al onze producties trekken elk seizoen tussen de 400.000 en 450.000 bezoekers. Een jaar of drie geleden ben ik in het bestuur van de overkoepelende organisatie van musicalproducenten gekomen en heb ik het daar op de agenda gebracht. De toezegging kwam er vrij snel; door corona duurde het twee jaar langer dan gepland dat de Musical Award voor familiemusicals werd uitgereikt."

In de verslagen in de landelijke media kwam deze prijs niet of mondjesmaat aan bod. Voor Michael een stimulans om hiervoor te blijven knokken. "We zijn nog maar net begonnen, maar tegelijkertijd is deze award een signaal. We horen er nu echt bij. Vier, vijf jaar geleden zagen ze ons in deze wereld amper staan, nu komt iedereen langs om te feliciteren. Ik ben daar trouwens niet negatief over, het is gewoon grappig om te zien hoe dat gaat."
Maar uiteindelijk blijft het belangrijkste doel van Michael van Hoorne en zijn team om kinderen een mooie avond of middag te bezorgen. "Een ervaring in het theater, dat blijf je je hele leven herinneren. Ik weet nog dat dat ik in De Bonkelaar in Sliedrecht naar Bassie en Adriaan ging; ik zal het nooit vergeten. Wij creëren theaterliefhebbers van de toekomst. En daarmee verrijk je het leven van mensen. Zonder cultuur is het leven leeg. En cultuur is ook Sam de Brandweerman en Peppa Pig, daar ben ik van overtuigd. We zijn nu bijvoorbeeld bezig om ook kinderen uit gezinnen die een kaartje moeilijk kunnen betalen, toch het theater in te krijgen. Het theater moet voor íeder kinder bereikbaar zijn."

Geurt Mouthaan