• "Het is niet verstandig meteen weer volle bak te gaan", verklaart John den Dunnen zijn keuze voor Drechtstreek JO19.
• "Het is niet verstandig meteen weer volle bak te gaan", verklaart John den Dunnen zijn keuze voor Drechtstreek JO19. Foto: Richard van Hoek

papendrecht • Daarmee pakt Den Dunnen de draad weer op na een clubloze periode vanaf oktober 2021, toen hij tussentijds afscheid nam van zijn toenmalige club Peursum.

Voor veel mensen in de voetballerij was dat een verrassing. Peursum draaide immers onder Den Dunnens’ leiding prima en er leek sprake van een ‘gelukkig huwelijk’. 

“Het klopt inderdaad dat we anderhalf jaar lang prima presteerden”, blikt John den Dunnen terug. “In die periode leden we slechts één nederlaag; dat zegt wel wat.”

Geen assistent

“Ik had het bij Peursum geweldig naar mijn zin met de spelers. Het was een fijne groep gasten. Daar zat het probleem niet. Waar ik wél last van had was dat ik er als trainer alleen voorstond en graag een assistent wilde hebben. Het bestuur van Peursum vond dat niet echt nodig en was niet van plan om mijn wens in te willigen. ‘We hebben in het verleden nooit gewerkt met een tweede trainer bij de selectie’, liet men mij weten. Voor mij gold precies het tegenovergestelde. Ik had bij mijn vorige clubs altijd met een assistent gewerkt. Ik vond dat om verschillende redenen essentieel. in de eerste plaats omdat je daarmee een klankbord hebt tijdens trainingen en wedstrijden. Daarnaast komt niet al het werk alleen op jouw schouders terecht." 

"Maar goed, de leiding van Peursum was een andere mening toegedaan. Ik nam daardoor tussentijds afscheid. Geheel tegen mijn gewoonte in, want ik was nog nooit eerder ergens tussentijds opgestapt. Peursum maakte zijn keuze en dat was niet de mijne. het is jammer dat het zo gelopen is, want op zich was het er fijn werken met een super spelersgroep met mogelijkheden. Misschien leert Peursum hier ook van met het oog op de toekomst. Als de vereniging écht stappen omhoog wil zetten, dan is het naar mijn mening absoluut belangrijk dat je ook de staf rondom de selectie op niveau brengt.”

Hersenvocht

Zijn plots fors toegenomen vrije tijd benutte John den Dunnen om in de regio ‘lekker’ naar wedstrijden te gaan kijken. Een vorm van ontspanning waar een einde aan kwam toen hij te kampen kreeg met de terugkeer van een kwaal die hem al twee keer eerder parten had gespeel: problemen met zijn hoofd.

“Ik heb een aantal jaren geleden tot twee keer toe een operatie moeten ondergaan omdat zich hersenvocht ophoopte. Ik dacht er vanaf te zijn, maar het euvel diende zich deze winter opnieuw aan. Daardoor kreeg ik een enorme druk in mijn hoofd en was ik niet echt tot veel meer in staat. Uiteindelijk is er via het toepassen van een drain een oplossing gevonden voor het afvoeren van het hersenvocht. Ik ben nu weer zover dat ik na een periode van gedwongen rust weer een stuk fitter ben en mijn werk weer heb kunnen oppakken. In die zin was het wel ‘handig’ dat ik af was van de verantwoordelijkheid als hoofdtrainer. Ik kreeg nu alle gelegenheid om in rust te herstellen.”

Herstart in vertrouwde omgeving

“De situatie deed me ook nadenken over de toekomst. Hoewel ik zeker de ambitie heb om weer terug te keren als hoofdtrainer, besef ik ook dat het niet verstandig is om meteen weer volle bak te gaan. Bij Drechtstreek zochten ze naar een trainer voor het O19-team, een hartstikke mooie klus. We kwamen er over in gesprek en ik was meteen enthousiast, temeer ook omdat Marco Verloop me gaat assisteren. Heb ik uiteindelijk toch weer gewoon wat ik wilde." 

"Er wacht ons een leuke taak, want Drechtstreek heeft veel jong, aanstormend talent; spelers die echt verder kunnen komen. Het is een mooie uitdaging om ze daarbij te begeleiden. En dat dan ook nog eens bij een vereniging waar ik me al heel lang erg thuis voel. Kortom, een prima herstart in een vertrouwde omgeving. Ik verheug me erop om straks met die jonge gasten op het veld te staan. Wat dat betreft kan het nieuwe seizoen me niet snel genoeg beginnen. Heerlijk!”

Jan Timmer