Brede School?

In Groot-Ammers zijn er plannen om op een locatie aan de rand van het dorp naast de Haarsteeg een Brede School te realiseren.

Het is de bedoeling de drie basisscholen en de kinderopvang in dat gebouw te huisvesten. Wat mij betreft is dat een slecht plan! Die locatie ligt helemaal aan de oostzijde van het dorp. Het betekent dat veel kinderen vanuit het westen en het midden van het dorp daar naartoe moeten fietsen d.w.z. drukke kruisingen enz. moeten oversteken om naar school te kunnen gaan. Dat levert iedere dag onveilige situaties op voor al die kinderen. De toegangswegen naar die locatie zijn smal en ongeschikt voor de vele verkeersbewegingen die daar zullen ontstaan. Situaties aanpassen kost heel veel geld !

In de nieuwe plannen komen ongeveer 425 kinderen bij elkaar. Ik krijg de indruk dat de plannenmakers in Groot-Ammers alleen willen denken aan een dergelijke oplossing en alle andere opties niet serieus nemen. Het begrip Brede School is in mijn ogen een eigen leven gaan leiden: het lijkt veel op een modeverschijnsel.

In mijn visie horen basisscholen midden in het dorp te staan, zoals nu ook al het geval is en daarom het volgende: De Eben-Haëzerschool is nog maar +/- 22 jaar oud. Op het terrein naast die school ligt nog een stuk grond, waarop eventueel een nieuwe Rehobothschool gebouwd zou kunnen worden. Er wordt wel gezegd dat die locatie te klein zou zijn, maar ik ben er van overtuigd dat er mogelijkheden zijn.

Mocht het verplaatsen absoluut niet kunnen, ga dan over tot een grondige renovatie van de Rehobothschool. O.b.s. de Ammers schijnt in slechte staat te zijn. Bouw dan op diezelfde plaats een geheel nieuwe en moderne school. Op deze wijze blijven de scholen midden in het dorp staan en is er sprake van een veilige situatie voor de kinderen d.w.z. in ieder geval een stuk veiliger dan in de nieuwe plannen het geval zal zijn. Dit is toch wat alle ouders voor hun kinderen willen.

Op de locatie bij de Haarsteeg kunnen dan woningen worden gebouwd. Die locatie was toch al bij de ontwikkeling van de Molenbuurt daarvoor bestemd! 

Ik hoop dat de gemeenteraad van Molenlanden waakzaam en nuchter blijft en niet achter dit plan gaat staan, maar juist de veiligheid van onze kinderen de hoogste prioriteit zal geven. Laat u niet meeslepen door de tunnelvisie van enkele 'deskundigen', die weinig of geen voeling hebben met ons dorp !!

Aart Janse
Groot-Ammers